Čelnik HDZ-a Dragan Čović prisustvovao je večeras u Mostaru promociji knjige “In vino libertas, autobiografski zapisi iz Haaga", autora Valentina Ćorića, presuđenog ratnog zločinca

Samo koji sat ranije, u Parlamentu Bosne i Hercegovine licemjerni je Čović govorio o "skladu" i apeliraio na prisutne da paze kakvu sliku o državi šalju u svijet. Nakon što je stigao u Mostar, po ko zna koji put je pokazao svoju ljigavost. Nakon ratnog zločinca Darija Kordića, Valentin Ćorić je još jedan ratni zločinac kojem Čović daje podršku. 

Podsjetimo, u novembru 2017. godine, Ćorić i još peterica bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Ćorić je za zločine osuđen na 16 godina zatvora. Krivima je proglasio i premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

Prije večerašnje promocije Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 javno je pozvao gradonačelnika Mostara Marija Kordića, direktora kulturne ustanove Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured Visokog predstavnika u BiH, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige.

Udruženja logoraša grada Mostara su podsjetili da su kroz kazamate u kojima je bio "gospodar života i smrti Valentin Ćorić" prošlo preko 20.000 logoraša, na čije živote su ta konačišta ostavila trajne posljedice i u smrt otjerala veliki broj njih, pa čak i cijele porodice.

"Koliko je zlo u ovom 'pokajniku' pokazuje njegova današnja promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunal, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu. Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića", stoji u rekciji mostarskih logoraša. Poručuju da "zatvaranja očiju od strane pravosudnih organa i Tužilaštva u BiH i danas hrani to sjeme zla".

Međutim, promocija je održana u mlostarskom Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. (FOTO: Bljesak.info)