Broj turista koji dolaze iz Saudijske Arabije u Tursku u 2022.godini je skočio, prema zvaničnim podacima, uglavnom vođen zamahom zajedničkih napora dviju zemalja da poprave veze nakon godina napetosti.

Oko 460.450 Saudijaca stiglo je u Tursku tokom 11 mjeseci prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma, što je petostruko povećanje u odnosu na prije godinu dana.

Prema podacima, samo u novembru dolazak je dostigao čak 65.339, u odnosu na samo 932 u istom mjesecu prije godinu dana.

Povećanje je došlo kada su Turska i Saudijska Arabija ove godine krenule u popravku odnosa nakon godina napetosti, koje su značajno eskalirale nakon ubistva saudijskog novinara disidenta Jamala Khashoggija 2018. godine u istanbulskom konzulatu Saudijske Arabije.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan posjetio je Saudijsku Arabiju u aprilu, što je prva posjeta na visokom nivou u posljednjih nekoliko godina. Nakon njegovog putovanja uslijedilo je putovanje princa Saudijske Arabije Mohammada bin Salmana (MBS) u Tursku u junu.

Dvojica lidera su se također nedavno sastala na marginama samita G-20 na Baliju u Indoneziji.

Uzajamna putovanja najviših zvaničnika takođe su održala zamah razgovora.

Ministar trezora i finansija Nureddin Nebati posjetio je Rijad u oktobru, dok je saudijski ministar investicija Khalid Al Falih prisustvovao centralnom poslovnom forumu u Istanbulu u decembru.

Dolasci Saudijaca su značajno porasli nakon MBS-ovog putovanja, povećavši se na 13.346 u junu, prije nego što su skočili na 110.991 u julu i 140.203 u augustu.

Broj je pao na 68.107 u septembru, ali je ostao mnogo veći u poređenju sa samo 698 turista koji su došli u istom mjesecu prije godinu dana.

Podaci pokazuju da je broj dolazaka dostigao više od 56.000 u oktobru, u odnosu na 874 u istom mjesecu 2021.