Serija eksplozija potresla je glavni grad Ukrajine u ponedjeljak ujutro, zbog čega su stanovnici otišli u skloništa prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sirene za zračne napade zazvonile su u više gradova, a Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva, rekao je da je ukrajinski glavni grad pod ruskim napadom. Najmanje pet eksplozija čulo se u blizini centra grada nešto iza osam sati ujutro, što je uobičajeno radno vrijeme. Na mjestu jedne eksplozije zrak je ispunio miris gasa i vatre, a snimljeno je i nekoliko ugljenisanih vozila. Trenutno nema zvaničnih informacija o žrtvama.

Ukrajinski mediji objavili su da su projektili pogodili više gradova, uključujući industrijski centar Dnjepar i Žitomir, grad zapadno od Kijeva. Eksplozije su se dogodile i u Ternopolju, Hmeljnickom i Lavovu na zapadu Ukrajine.

Ukrajinci su se pripremali za uzvratne napade nakon eksplozije u subotu koja je oštetila most koji povezuje Rusiju i Krim. Udar je osramotio Moskvu i mogao bi ometati njenu sposobnost da snabdijeva svoje okupacione snage u južnoj Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je to “terorističkim napadom”.

U nedjelju je ruski raketni napad na grad Zaporožje na jugu zemlje pogodio stambenu zgradu i nekoliko privatnih kuća, pri čemu je poginulo najmanje 13 ljudi, a povrijeđeno 60, rekli su ukrajinski zvaničnici.