Nakon napada i prijetnji, laži i kleveta, kojima su urednici i novinari redakcije sedmičnog lista „Stav“ bili izloženi od predstavnika državne i federalne vlasti, o svemu su, između ostalog, u pismu zabrinutosti detaljno upoznali i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaela J. Murphyja, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i ambasadora EU Johanna Sattlera. „Stav“ je o svemu upoznao i misiju OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

„Nakon 425 objavljenih brojeva, naša redakcija i naše uredništvo našli su se pod napadom novouspostavljene vlasti, konkretno političara Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lidera stranke Narod i Pravda, te visokopozicioniranog člana SDP-a BiH i potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića, koji kontinuirano šire dezinformacije o uredništvu našeg lista te nas zlonamjerno povezuju s obavještajnim sektorom i potiču različite oblike napada na naše urednike i novinare. Jedan od političara koji prelazi granice temeljne političke kulture, te posljednjih mjeseci poziva na obračunavanje s nama, jeste i federalni zastupnik Naše stranke Dragan Mioković. Sve ovo prouzročilo je da članovi stranaka 'trojke' putem društvenih mreža, često i usmeno, na naš račun i na račun naših porodica, iznose prijetnje i najgore vrste uvreda“, navodi se u pismu koje je u ime redakcije „Stava“ uputio Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik jedinog bosanskohercegovačkog sedmičnog lista i jedinog bošnjačkog nacionalnog sedmičnog lista.

Redakcija „Stava“ je, među ostalim, od ambasadora i visokog predstavnika tražila očitovanje u vezi s potpuno neprimjerenim pritiscima te lažima koje političari „trojke“ iznose na račun njihovog medija te navela da stoje na raspolaganju i za sastanak na kojem bi podrobnije upoznali strane diplomate s njihovim stajalištima i dosegnutim kulturnim standardom koji njeguju.

Smatraju da je neophodno da upoznaju njihov rad, koji je daleko od onoga što se iskrivljeno iznosi na društvenim mrežama i službenim profilima političara vladajuće „trojke“.

Odgovora nije bilo.