Finale takmičenja “IC Star” održat će se u četvrtak 31. marta. Tada ćemo znati je li na internacionalnom takmičenju duhovne muzike pobijedio naš Bilal Zukan.

Finalna emisija već je snimljena, govori Bilal, ali zbog pravila produkcije, ne smije otkrivati detalje dok ne bude emitirana na televiziji.

U razgovoru za Stav Bilal otkriva kako se uopće prijavio na ovo takmičenje. “Ja sam prošle godine vidio konkurs na Instagram profilu jednog od članova žirija i sasvim slučajno poslao link svoje originalne kaside Ptica dženetska te ispunio osnovne podatke o sebi. Nakon mjesec, odgovorili su mi e-mailom da sam direktno primljen u takmičenje s još 32 kandidata iz 18 zemalja. Na to se takmičenje prijavilo više od 400 osoba. Naravno, oni su probrali najbolje među nama. Što se tiče žirija i ocjenjivanja, ne postoje glasovi publike. Kažem to jer su me mnogi pitali kako mogu glasati, kako me mogu ‘pogurati’. Dakle, nema toga, stručno se ocjenjuju glas i ostali kvaliteti u paketu, čisto na osnovu kvaliteta, a ne na osnovu toga ko je čiji favorit”, objašnjava Bilal.

“ICTV Network” kanadska je produkcijska kuća koja ima svoje urede u Kanadi, Velikoj Britaniji i Turskoj, a upravo se u Istanbulu održalo ovogodišnje takmičenje. Ovaj projekt, takmičenje u duhovnoj islamskoj muzici, započet je prije dvije godine.

Tokom natjecanja je Bilal najčešće izvodio originalne kaside.

“Pretežno ja komponujem muziku, imam i nekih svojih napisanih tekstova, ali obično koristim tekstove Dževada Ibrahimovića, tekstove svog dede Asima Delića, ali izvodim i ilahije i kaside koje se mogu smatrati tradicionalnim, poput ilahija koje je napisao Yunus Emre. U prva dva kruga izvodio sam ilahije za koje sam komponovao muziku – Ptica dženetska i Ti si sunce oba svijeta”, kaže Bilal i dodaje kako su na njegovom repertoaru ilahije i kaside na turskom, arapskom, engleskom, albanskom i, naravno, na bosanskom jeziku.

Prema njegovim riječima, ovo internacionalno takmičenje duhovne muzike promocija je porodičnih i moralnih vrijednosti kroz islamsku duhovnu muziku.

“Upoznao sam divne ljude koji se bave muzikom, odnosno muzičkom produkcijom, s kojima ću u budućnosti, ako Bog da, imati saradnju. Mnogo mi znači to što je ovo svjetsko takmičenje, to je dobra promocija zemlje i mene osobno”, kaže Bilal i dodaje kako se u bošnjačkoj muslimanskoj zajednici u Americi njeguje ilahija i kasida kroz mevlude i druge manifestacije koje organiziraju džemati.

Ilahije i kaside, ističe on, poznate su u cijelom islamskom svijetu, a ovo je prilika da se duhovna muzika promovira na najljepši način. Produkcija takmičenja “IC Star” cilja na publiku iz cijelog islamskog svijeta.

Bilal ističe da je ljubav prema ilahijama i kasidama vjerovatno ponio iz kuće. Tokom odrastanja je to ostajalo i razvijalo se u njemu.

“Moj babo bio je dvadeset godina imam u Bosni, u jednom džematu u Kaknju. Odrastajući u takvoj sredini, uvijek sam slušao ilahije i kaside. Babo je vodio hor s kojim je putovao širom Evrope učeći ilahije i kaside. To sam, valjda, upio od rane mladosti i već se od djetinjstva vidio u sebi neki talenat. Komponovanje se može naučiti kroz škole, ali to je čisto dar od Allaha koji imaš ili nemaš. Do sada sam komponovao više od deset ilahija i kasida. Gledam na to kao dar od Allaha i to koristim”, govori Bilal Zukan.

Zukan je do sada objavio tri albuma ilahija i kasida. Prvi je izdao 2013. godine pod nazivom U Medinu pošao bih. Zatim je 2016. godine objavio album El Emin, a 2020. godine album Ptica dženetska, koji je radio s producentima iz Turske. To je originalan album na kojem se nalazi osam kasida. Sve su one originalne u smislu muzike, teksta i aranžmana. Bilal se nada da će u budućnosti snimiti još koji album.

Prema njegovim riječima, od velike je važnosti da se objavljuju originalne ilahije i kaside, one koje su nova autorska djela, umjesto interpretacije postojećih, tradicionalnih ilahija i kasida bez obzira na kvalitet tih tradicionalnih ilahija.

“Svjedoci smo šta se našoj omladini servira, dok se izda jedna ilahija, izda se petnaest pjesama. Jako je važno da našu omladinu učimo pravim vrijednostima. Stare ilahije i kaside su lijepe, ali je važno da dodajemo i nove kao alternativu. Ako mi nemamo dovoljno ilahija i kasida, ako nemamo šta novo ponuditi, omladina će se prebaciti na pjesmu. Njegovanje tradicije važno je zbog generacija koje dolaze”, govori Bilal.

Devetnaestogodišnji Bilal Zukan, osim što se bavi islamskom duhovnom muzikom, student je menadžmenta na Univerzitetu u Kentuckyju. Sedam godina bavio se tekvondoom, a sada trenira brazilsku jiujitsu i MMA. Od 2019. godine s roditeljima živi u Sjedinjenim Američkim Državama, u saveznoj državi Kentucky.

Priča nam da su u Ameriku doselili stjecajem okolnosti. “Mamina rodbina ovdje je doselila 1999. godine. Moja mama se u to vrijeme udala za babu, koji je tada bio imam u Kaknju u jednom džematu. Ona je s njim ostala u Bosni, a sva njena familija – tri sestre i roditelji – doselili su ovamo, u Ameriku. Oni su davno pokrenuli postupak za spajanje porodice. To se sve nekako kiselilo po ladicama dugo godina i vizu smo dobili tek 2019, kada smo i doselili. Roditelji su smatrali da ćemo ovdje imati veće mogućnosti u pogledu obrazovanja i profesionalnog razvoja”, kaže Bilal na kraju razgovora.