Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u petak da ako Turkiye prebrodi 2023. godinu, čuvajući svoje jedinstvo i bratstvo, niko je neće moći zaustaviti ni na jednom polju, uključujući i ekonomiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas boravio u Tokatu, gdje je prisustvovao ceremoniji otvaranja niza važnih projekata koji su realizirani u tom turskom gradu, a najvažniji od njih svakako je novi aerodrom.

“Ako Turkiye prebrodi 2023, čuvajući svoje jedinstvo i bratstvo, uz Allahovu pomoć, niko nas neće moći zaustaviti ni na jednom polju, uključujući i ekonomiju“, poručio je Erdogan okupljenim građanima.

Dodao je da kao što je Turkiye prevladala epidemiju koronavirusa, tako će prevladati i problem troškova života, s kojim se susreće zbog rasta globalnih cijena energije i roba.

“Kao i svaka promjena i svaka revolucija, doživljavamo bol ovog procesa, ali nadam se da nas čeka prosperitetna budućnost koja će biti vrijedna svog našeg žrtvovanja“, naglasio je turski predsjednik.

Novi aerodrom u Tokatu ima zgradu terminala površine 16.200 kvadratnih metara. Njegov godišnji kapacitet je dva miliona putnika, a kompleks ima i parking za 633 vozila i pistu dužine 2.700 i širine 45 metara.