Bila je to slika koja nosi moćnu poruku. Mladi irački muslimani okupili su se kako bi očistili ruševine i počeli obnovu crkve koju su oskrnavili teroristi takozvanog ISIL-a. Mladi su ljudi dobrovoljci “Sawaeda al-Museliye”, grupe aktivista iz Mosula koji pokušavaju izbrisati tragove terorista u gradu. Tom se porukom želi potaknuti povratak kršćana koji su, poput ostalih vjerskih manjina, pobjegli kad su barbari zauzeli najveći grad sjevernog Iraka 2014. godine.

“Želimo reći: Vratite se, Mosul nije potpun bez vas”, rekao je Mohammed Essam, jedan od suosnivača grupe tokom rada u katoličkoj crkvi Santo Tomás. Od oslobađanja Mosula “Sawaed al-Museliya” (naziv koji bi se mogao prevesti kao “Mosulski pomagači”) pruža usluge u zajednici, uključujući hitnu pomoć u hrani te prikuplja sredstva za obnovu kuća najugroženijih. Činjenica da su među historijske zgrade koje obnavljaju uvrstili nekoliko kršćanskih hramova ima za cilj zacjeljivanje rana koje su otvorili poklonici samozvane Islamske države.

Oni su u trećem po veličini iračkom gradu uspostavili režim terora koji je ostavio hiljade mrtvih i prisilio dvije trećine od tamošnjih 1,8 miliona stanovnika da napuste svoje domove. Manjine (kršćani, jazidi ili šiiti) bile su veoma pogođene. Mnogi su utočište pronašli u susjednoj regiji. U pokušaju da izbrišu multikulturnu historiju tog područja, ISIL-ovci su vandalizirali brojne bogomolje, uključujući razna svetišta, kao i rimska i asirska arheološka nalazišta. Prije četiri godine svijet je obišao video u kojem su prikazali kako artefakte iz Mosula pretvaraju u ruševine.

Crkva Svetog Tome iz sredine 19. stoljeća opljačkana je u ljeto 2014, na početku režima koji su opisivali kao “halifat”. U trenutku kad ih je iračka vojska, potpomognuta međunarodnom koalicijom na čelu sa Sjedinjenim Državama, uspjela otjerati iz Mosula tri i po godine kasnije zgradi je prijetilo rušenje. Sada se volonteri nadaju da će njenom obnovom ona postati simbol ponovnog rođenja grada i potaknuti povratak onih koji su pobjegli od vjerskog nasilja. Dosad se u Mosul vratilo jedva 50 kršćanskih obitelji, nekolicina od 45.000 vjernika te religije koji su živjeli u gradu do svrgavanja Sadama Husseina 2003. godine.