Izbor najbolje fotografije unutar AA prvi put je održan 2012. godine, a i ove godine su birane fotografije godine u tri kategorije. Najbolje fotografije u kategorijama "Vijest", "Život" i "Sport" birane su između 68 onih koje su ušle u uži izbor od više od 825.000 fotografija.

U procesu glasanja za najbolju fotografiju AA svake godinu učestvuju i zvaničnici brojnih zemalja, kao i druge poznate ličnosti iz javnog života, a tako je bilo i proteklog decembra.

Za najbolju fotografiju godine u kategoriji “Vijest“ izabrana je fotografija “Prva pilotkinja borbenog helikoptera“ koju potpisuje fotoreporter Aytac Unal. Fotografija prikazuje 28-godišnju pilotkinju Ozge Karabulut, koja je ušla u historiju kao prva žena pilot jurišnog helikoptera u Turskoj.

Veliku pažnju glasača privukla je i fotografija psa tragača mina “Atmaca“ sa veterinarom narednikom Ahmetom Akdalom koji je ubijen u terorističkom napadu na sjeveru Sirije, a pas je u istom napadu ranjen. Fotoreporter Izzet Mazi je autor fotografije pod nazivom “Atmaca, povjeren sinovima“, a snimljena je u Akdalovoj porodičnoj kući u Kahramanmaraşu, gdje Atmaca nastavlja svoj život. Ta dirljiva fotografija je pobjednik izbora u kategoriji “Život“.

Fotografija Alija Atmace pod nazivom "Šampion, Mete Gazoz" pobijedila je u kategoriji “Sport“, a snimljena je u trenutku radosti Metea Gazoza koji se takmičio u pojedinačnoj kategoriji klasičnog luka na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.