Donald Trump predao se u Georgiji pod optužbom da je planirao poništiti rezultate izbora u toj državi 2020. godine. Tramp je morao da plati kauciju od 200.000 dolara kako bi bio pušten iz zatvora u Atlanti dok čeka suđenje.

Nakon toga je slučaj opisao kao ˝apsurd pravde˝.

To je bilo njegovo četvrto hapšenje u pet mjeseci u krivičnom predmetu, ali ovo je bilo prvi put da je fotografiran u policiji.

Trump je kasnije objavio na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, prvi put od januara 2021. kada mu je blokiran profil. Podijelio je adresu svoje web stranice i snimak s natpisom velikim slovima:˝Miješanje u izbore. Nikad se ne predajte!˝.

Trump tvrdi da su slučajevi protiv njega politički motivirani jer on predvodi republikansku utrku za osporavanje predsjednika Joea Bidena, demokrata, na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Prvi bivši ili sadašnji američki predsjednik koji je ikada bio optužen, on je u četvrtak poslijepodne svojim privatnim avionom doputovao iz New Jerseya.

Trumpa je u zatvor okruga Fulton odvezla veća povorka motornih vozila nego što je koristio za prethodna pojavljivanja pred sudom ove godine. Bio je u objektu oko 20 minuta. Desetine njegovih pristalica okupilo se ispred.

Zapisi objavljeni na web stranici zatvora opisuju Trumpa kao bijelca, težine 97 kilograma, s plavom kosom i plavim očima. Broj pod kojim je evidentiran je P01135809.

Prije nego što je krenuo kući, rekao je novinarima na aerodromu da ima pravo osporiti rezultat glasanja.

˝Mislio sam da su izbori bili namješteni izbori, ukradeni izbori. I trebao bih imati svako pravo na to˝, rekao je Trump, koji često iznosi neosnovane tvrdnje o široko rasprostranjenoj prevari sa glasačkim listićima 2020.

Sudija iz Džordžije odobrio je zahtjev za brzo suđenje drugom suoptuženom, advokatu Kenneth Chesebrou. Njegov predmet sada treba da počne 23. oktobra.

Samo nekoliko sati prije nego što se predao, Trump je zamijenio svog vodećeg branioca, Drewa Findlinga, iskusnim advokatom za krivična djela Atlante Stevenom Sadowom.

Jedan od uslova za puštanje Trumpa uz kauciju je da se uzdrži od bilo kakvih komentara, na društvenim mrežama ili na drugi način, koji imaju za cilj ˝zastrašivanje˝ svjedoka ili suoptuženih. Takođe mu nije dozvoljeno da komunicira sa ostalim suoptuženim, osim preko svojih advokata.