Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko predvodio je u nedjelju u Širokom Brijegu molitveni program na 76. godišnjicu ubistva dvanaestorice franjevaca koje su pokraj Drugog svjetskog rata pobili partizani.

Franjevce koji su se skrivali u skloništu neposredno uz samostan i Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu pripadnici partizana pobili su i spalili, a tim povodom u nedjelju je održan molitveni program.

Ispred nekadašnjeg skloništa zapaljeno je 12 svijeća u znak sjećanja na 12 fratara, nakon čega se procesija uputila prema grobu u samostanskoj crkvi gdje je molitvu predvodio provincijal Šteko.

„Oni su ubijeni jer su ispred imena imali svoje franjevačko nazivlje 'fra'! Smaknuti su na divljački način, upravo zbog ta tri slova i onoga što ta slova predstavljaju. Vjerujem da će proces koji će Crkva voditi pokazati da su ubijeni iz mržnje prema Bogu i svemu Božjemu“, rekao je.

Identičan je bio rukopis ubistava diljem svijeta koje su počinili pripadnici 'bezbožnih režima' čime se pokušalo 'ubiti Boga, ponovno ubiti Krista', rekao je.

To je bio "glavni i krajnji cilj ubojstava svih bezbožnih režima“, rekao je provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko vicepostulator postupka dokazivanja mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće'.

Nastavlja se traganje za istinom o likvidacijama franjevaca te za njihovim posmrtnim ostatcima, rekao je.  

Pripadnici jugokomunističkih postrojbi pobili su uglavnom potkraj rata 66 franjevačkih svećenika na području Hercegovine.