Obalska straža Republike Turske spasila je ukupno 146 tražitelja azila koje su vratile grčke vlasti, izjavio je bezbjednosni izvor u ponedjeljak, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvor koji je zatražio da ne bude imenovan zbog ograničenja u obraćanju medijima rekao je da je po dojavi komanda obalske straže Turske poslala timove za spašavanje 77 tražitelja azila nasukanih na čamcima za spašavanje i gumenim čamcima u blizini obale okruga Marmaris u turskoj pokrajini Mugla. U drugoj akciji još 35 iregularnih migranata spašeno je uz obalu Dalamana u Mugli.

Timovi obalske straže Turske spasili su i 26 tražitelja azila kod obale Kušadasija u zapadnoj pokrajini Aydin.

"Još jedna grupa od osam tražitelja azila u čamcu spašena je uz obalu Datce u Mugli", rekao je bezbjednosni izvor.

Svi ilegalni migranti odvedeni su u provincijski migracioni centar.

Turska je ključna tranzitna tačka za azilante koji žele da pređu u Evropu kako bi započeli nove živote, posebno za one koji bježe od rata i progona.

Turska, koja je primila oko četiri miliona izbjeglica - više nego bilo koja druga zemlja na svijetu, preduzima nove bezbjednosne mjere u zemlji i na granicama kako bi spriječila novi priliv migranata.

Turska je u više navrata osudila grčku ilegalnu praksu vraćanja tražilaca azila, navodeći da pored kršenja zakona ugrožava i živote ranjivih migranata, uključujući žene i djecu.