U sarajevskom Općinskom sudu danas je održano ročište na kojem se bivši gradonačelnik Sarajeva Abudulah Skaka izjasnio da nije kriv za krivična djela koja mu se optužnicom Tužilaštva Kantona Sarajevo stavljaju na teret, piše Faktor.

Na isti način su se izjasnili i ostali optuženi u ovom predmetu Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja, dok je Džanela Kacila sa Tužilaštvom zaključila sporazum o priznanju krivnje. Kada je ona u pitanju, vodit će se odvojeni sudski postupak.

Senka Nožica, advokatica Abdulaha Skake, objasnila je proceduru postupka.

- Problem je što mi nismo dobili dokaze iz istrage, a dokaze ne možemo dobiti dok ovaj sudija ne završi svoj posao i pošalje to sudiji koji će suditi. U svakom slučaju, ne vjerujem da će biti zakazano (početak suđenja, op. a.) za mjesec ili dva, a sve zavisi od toga kojeg ćemo sudiju dobiti, pa i vi iz svog iskustva znate ko je brz, ko nije. Uglavnom, dug postupak, dosta svjedoka, dosta dokaza i na kraju ćemo mi pobijediti - rekla je Nožica.

Alen Nakić, advokat Hasana Mrkonje, kazao je da će obračunavati sa optužnicom takvom kakva jeste. Rekao je i da vjeruje da će biti u potpunosti pravičan postupak.

Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina, a Kolovrat za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Kacila, Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

Bivši gradonačelnik Sarajeva se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada Sarajeva.

Kako se navodi u optužnici, Skaka je davao grant sredstva o njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Prema navodima, optuženi predsjednici nevladinih organizacija su nezakonito pravdali utrošeni novac u iznosu od 48.000 KM.

U dijelu optužnice koja se odnosi na povredu izbornog integriteta, Skaka se tereti i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Optužen je i za krivotvorenje finansijskih izvještaja u kojima nije prikazivao donacije koje je Grad dobio, kao i da je novac iz budžeta, predviđen za povratničku populaciju, usmjerio za izgradnju rasvjete u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica.

Tereti se i za zloupotrebe javnih nabavki u vezi s dovođenjem projekta bolida Formule E.