Iz Pekinga poručuju da za taj haos nije kriv neki novi virus, a zvaničnici su ljudima poručili da nose maske, socijalno se distanciraju i ostanu kod kuće ako se ne osjećaju dobro.

Zdravstveni radnici porast oboljelih pripisuju gripi i drugim uobičajenim bolestima. Lokalni mediji su izvijestili da su zdravstvene ustanove pretrpane bolesnom djecom.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je uputila službeni zahtjev Kini za detaljne informacije o porastu respiratornih bolesti i prijavljenim grupama pneumonije kod djece.

 

“Na konferenciji za novinare 13. novembra 2023. kineske vlasti iz Nacionalne zdravstvene komisije izvijestile su o povećanju incidencije respiratornih bolesti u Kini. Kineske vlasti pripisuju ovo povećanje ukidanju ograničenja COVID-19 i cirkulaciji poznatih patogena kao što su gripa, mikoplazma pneumoniae (česta bakterijska infekcija koja obično pogađa mlađu djecu), respiratorni sincicijski virus (RSV) i SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje COVID-19). Vlasti su naglasile potrebu za pojačanim nadzorom bolesti u zdravstvenim ustanovama i okruženjima u zajednici, kao i jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema za upravljanje pacijentima”, saopćila je Svjestka zdravstvena organizacija.

 

Mediji su ranije izvijestili su o klasterima nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini. Nejasno je da li su oni povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su kineske vlasti ranije prijavile, ili sa zasebnim događajima.

Ministarstvo zdravstva Indije objavilo je da je ova država, koja graniči sa Kinom, poduzela mjere predostrožnosti, te osim već nabrojanih bolesti, Indija navodi i rizik od širenja virusa ptičijeg gripa H9N2 iz Kine.