Već se vjeruje da je Sjeverna Koreja sposobna nuklearnim oružjem napasti američko kopno, a sada tvrdi da može i špijunirati neprijateljske trupe nakon što su državni mediji izvijestili o prvom uspješnom lansiranju nadzornog satelita, što je odmah izazvalo odgovor Južne Koreje.

Iako Japan, Južna Koreja i SAD nisu mogli odmah potvrditi je li teret satelita ušao u orbitu kasno u utorak, prisutnost Sjeverne Koreje u svemiru dodatno bi povećala vojne napetosti na poluotoku i naglasila neučinkovitost međunarodnih sankcija.

Nekoliko sati nakon što je Sjeverna svemirska agencija potvrdila da je njena raketa Chollima-1 “tačno postavila” satelit Malligyong-1 u orbitu, Jug je rekao da djelomično suspendira sporazum osmišljen za smanjenje prekograničnih napetosti. Ministarstvo odbrane u Seulu saopćilo je da će također nastaviti s aktivnostima zračnog nadzora u blizini teško naoružane granice dviju zemalja.

Sjeverna Koreja bi mogla koristiti satelite za učinkovitije ciljanje Južne Koreje i Japana ili za procjenu štete tokom rata, prema Ankitu Pandi iz američke Carnegie Endowment for International Peace.

No čak i ako, kao što neki stručnjaci vjeruju, satelit nije dovoljno tehnološki napredan za vojno izviđanje, to naglašava sposobnost Pjongjanga da zaobiđe sankcije UN-a usmjerenim prema njegovim programima balističkih projektila i nuklearnog oružja – vjerovatno uz pomoć drugog međunarodno izoliranog režima – Kremlja.

Iako se lansiranje razlikovalo od niza testova balističkih projektila koje je nadzirao sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u posljednje dvije godine, oslanjalo se na iste tehnologije koje režim koristi za testiranje svojih sve sofisticiranijih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

To će samo izazvati dodatnu nelagodu u Seulu, Tokiju i Washingtonu, gdje su dužnosnici brzo osudili najnoviju akciju Sjeverne Koreje.

Glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson rekla je da lansiranje “podiže napetosti i riskira destabilizaciju sigurnosne situacije u regiji i šire”.

Posjedovanje rakete koja može postaviti satelit u orbitu sugerira da Sjever također može izgraditi raketu sposobnu nositi bojevu glavu veličine usporedive sa satelitom – što je zabrinjavajući razvoj događaja za južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola, koji je izjavio prošle sedmice da bi uspješno lansiranje izviđačkog satelita “značilo da su sjevernokorejske ICBM sposobnosti podignute na veći nivo”.

Taj je potez već pokvario ionako nesigurne veze između Sjeverne i Južne Koreje, čiji je tvrdolinijaški čelnik bio obaviješten o lansiranju tokom državne posjete Velikoj Britaniji.

Dužnosnici u Seulu rekli su da će odmah suspendirati sporazum iz 2018. i nastaviti s “prvim zračnim nadzorom” Sjeverne Koreje. U Japanu premijer Fumio Kishida rekao je da lansiranje satelita predstavlja “ozbiljnu prijetnju koja utječe na sigurnost ljudi”.

Dok neki stručnjaci vjeruju da satelit Malligyong-1 može identificirati samo velike mete kao što su ratni brodovi i avioni, korištenje naprednih satelita koje obećava Sjever značajno bi poboljšalo njegovu sposobnost daljinskog nadzora američkih, južnokorejskih i japanskih trupa.

Bez obzira na njegove praktične primjene, Kim će izvući maksimalnu propagandnu vrijednost iz lansiranja – koje je uslijedilo nakon dva neugodna neuspjeha u maju i augustu.

Razvoj operativnog nadzornog satelita ključna je komponenta njegove misije poboljšanja sposobnosti Sjevera da se suprotstavi onome što on smatra rastućim prijetnjama iz SAD-a, čiji je nosač aviona USS Carl Vinson, zajedno s kompletnom borbenom grupom, ove sedmice dospio u južnokorejsku luku Busan u najnovijoj demonstraciji američke snage u regiji.

Trebat će vremena da se stekne sveobuhvatno razumijevanje tehnološke snage satelita, ali tokom svog putovanja u Rusiju u septembru, o kojem se mnogo govorilo, Kim je razgovarao o svemirskoj tehnologiji s Vladimirom Putinom, koji je svog kolegu poveo u obilazak ruskog najsavremenijeg kozmodroma Vostočni.

Na stranu njegova praktična korisnost, satelit je još jedan znak da su izgledi za uskrsnuće “nuklearne diplomatije” s Washingtonom najslabiji od Kimovog neuspjelog samita s Donaldom Trumpom 2019. godine.

“Ono što je već jasno jeste da ovo nije jednokratni događaj, već dio sjevernokorejske strategije davanja prioriteta vojnim sposobnostima nad ekonomskim razvojem, prijetnji, a ne pomirenja s Južnom Korejom, i daljnjeg usklađivanja s Rusijom i Kinom umjesto diplomatije sa SAD-om”, rekao je Leif-Eric Easley, profesor na Univerzitetu Ewha u Seulu.

Easley je rekao da postoji “mnogo razloga da budemo skeptični” kada je riječ o tvrdnjama Sjevera o satelitu.

“Tvrdnje medija pod kontrolom države o uspješnom lansiranju ne znače da će satelit stvarno obavljati značajne izviđačke funkcije”, dodao je.

Chad O’Carroll, osnivač web stranice NK News, rekao je da Sjeverna Koreja sada može tvrditi da posjeduje vojni izviđački satelit, pod uvjetom da može komunicirati sa sjevernokorejskim baznim stanicama.

“Vlada Južne Koreje pokušat će sugerirati da satelit ima malu ili nikakvu vrijednost vojnog izviđanja i pokušati uvjeriti građane da njegove vojne sposobnosti ostaju skrivene”, napisao je O'Carroll na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

“No čak i ako su sposobnosti relativno osnovne, satelit će u stvarnom vremenu dati obavještajne podatke o vojnim pokretima i instalacijama diljem regije. Ovo je veliki pomak.”