Bivši federalni premijer i aktuelni federalni zastupnik Fadil Novalić, govoreći o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine  kojom je u predmetu "Respiratori" proglašen krivim, zajedno sa Fikretom Hodžićem i Fahrudinom Solakom, kazao je da se radi o političkom procesom.  

„Slučaj "Respiratori" je kreiran, jednom ćemo to sve otkriti, sve smo to mi zabilježili. I jednom kada neki akteri budu sišli sa scene ćemo to lijepo prikazati javnosti. To su uglavnom ovi koji su sad na vlasti“, rekao je Novalić tokom gostovanja u programu BHT1 .

Pojasnio je i zašto nije došao na izricanje prvostepene presude.

„Nisam došao jer nije zakonska obaveza. Dođem samo na ono što je zakonska obaveza. Jer nije meni niti ugodno doći tamo, stresno je to, nikada u životu nisam bio na sudu ni za šta, a kamoli za ovako krupnu stvar, to meni predstavlja svojevrsni stres“, istakao je Novalić nastavljajući: „Ja bih morao biti oslobođen. Ali je druga stvar šta će biti. To su ljudi u jednoj vikendici nacrtali plan, proces, jer imaju efektivnu vlast u sudovima, policijama. Respiratori nisu kupljeni preko mene. Zakonski je bila zadužena Civilna zaštita. Civilna zaštita je kupila respiratore.“

U Sudu Bosne i Hercegovine drugog novembra održano je ročište u predmetu "Respiratori" na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrane optuženih iznijeli žalbe na prvostepenu presudu Suda BiH kojom su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i firma FH Srebrena malina djelimično proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, odnosno novčanu kaznu i vraćanja nezakonito stečene koristi, dok je Jelka Milićević oslobođena optužbi.

Iako je prošlo mjesec i po Vijeće Apelacionog odjeljenja još nije donijelo odluku.