Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine trebala bi započeti nova školska godina u svim školama u Tuzlanskom kantonu. “Državotvorna svijest je osnova očuvanja države. Imajući u vidu svakodnevno negiranje Bosne i Hercegovine, odlučili smo odgovoriti kroz niz aktivnosti u školama kojima nastojimo ojačati i promovirati državnost kroz svoje simbole, a to su zastava i himna Bosne i Hercegovine. Uvedene su i izmjene u nastavnom planu i programu, jer u ranijem periodu učenici nisu izučavali jedinice koje su se ticale perioda i dešavanja iz 1990-ih godina na ovim prostorima”, kazao je za Stav Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona.

“Podzakonskim aktima definirat ćemo bitne datume, a to su Dan državnosti Bosne i Hercegovine, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan maternjeg jezika. Također, jedan ćemo dan izdvojiti kao sjećanje na srednjovjekovnu Bosnu, a to će najvjerovatnije biti datum kada je krunisan Kralj Tvrtko. Naša prošlost je bogata i kod učenika moramo jačati osjećaj za identitet, državotvornost i pripadnost svojoj domovini.

Komisija će odrediti forme za realiziranje ovih aktivnosti, jer je intencija da svi učenici budu uključeni, a ne kao što je ranije bio slučaj da se priredba održi ujutru, u prvoj smjeni, a da učenici iz druge smjene ne znaju za to. Osim toga, naša je generacija crtala zastavu s ljiljanima u sveskama, a sada zastavu crta rijetko koje dijete, osim ako to nije zadatak na času Likovne kulture”, smatra Omerović.

Besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona još je jedan novitet i za ovu svrhu iz budžeta je izdvojeno 3,8 miliona KM. Distribucija udžbenika već je počela u stotinu osnovnih škola. Vlada TK je izdvojila i 3,6 miliona KM za kapitalne izdatke i poboljšanje uvjeta u školskim objektima, a najavljeno je i raspisivanje konkursa za stipendiranje najboljih učenika, za šta je izdvojeno 500.000 KM.