Tešanjska kompanija “Conita”, specijalizirana za proizvodnju čarapa za evrpsko trište, ove godine planira graditi novi objekat u koji će uložiti 2 miliona KM.

Ova firma je već više od dvadeset godina angažovana za potrebe inostranih klijenata, te je proizvodnja, odnosno konfekcija čarapa, u potpunosti usmjerena na izvoz.

Nakon osnivanja preduzeća, radili su samo za jednog italijanskog klijenta. U međuvremenu su proširili saradnju i trenutno sarađuju sa još jednim klijentom iz Italije, koji je vodeći proizvođač odjevnih artikala u Evropi, priča Nešad Škapurević, vlasnik i direktor preduzeća.

Ovo je jedna od kompanija podržanih putem EU4BusinessRecovery projekta, koji uz finansijsku podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačke zajednički provode GIZ, MOR i UNDP. Podrška im je pomogla da prebrode period korone kada nisu imali prihoda te da unaprijede svoj poslovni proces i stabilizuju proizvodnju, te da nabave novu mašinu za peglanje čarapa.

U međuvremenu, Conita je odlučila investirati u nabavku još jedne mašine, a sve u cilju unaprijeđenja poslovnog procesa u svom „carstvu čarapa“. Uspjeli su povećati broj radnih mjesta sa 81 na 106, te svakako planiraju povećanje kapaciteta i u ovoj godini.

– Nabavkom novih mašina, dobili smo mogućnost da odgovorimo i na potrebe novog klijenta, koji traži da budemo angažovani i na pripremi novog dizajna čarapa, ali i da dnevnu proizvodnju čarapa povećamo i do 50.000 pari – ističe Škapurević.

S obzirom na potražnju i potrebe klijenta, odlučili su da u 2023. godini pokrenu investicijski projekat vrijedan oko milion eura, koji podrazumijeva gradnju poslovno-proizvodnog objekta veličine 3000 m2, čime bi osigurali preduslove za veću proizvodnju, ali i bolje radne uslove za sve zaposlene.

– Godišnja proizvodnja koja iznosi oko 6,5 miliona pari čarapa bi osiguranjem novog proizvodnog i skladišnog prostora, te opreme poput kotla za tehničku paru, kompresora i pegli, bila povećana na skoro 10 miliona godišnje! Nadamo se da će gradnja objekta početi u martu ili aprilu, te da ćemo već do kraja godine biti u novom objektu – naglašava Škapurević.

U Coniti dodaju da imaju namjeru da na krovu novog objekta pokrenu proizvodnju električnu energije putem solarne elektrane od 450 MWh. Plan je da ona godišnje proizvede oko 320 MWh, što odgovara potrebama kako njihove kompanije, tako i potrebama klijenata koji su već iskazali interes za upotrebom čiste energije u proizvodnom procesu.