Njemačka savezna država Saska ovog će mjeseca početi tražiti od podnositelja zahtjeva za njemačko državljanstvo potpisanu izjavu kojom podržava pravo Izraela na postojanje i osuđuje "svaku akciju" usmjerenu protiv njega.

"Dobijanje njemačkog državljanstva zahtijeva predanost pravu države Izrael na postojanje", stoji u izjavi ministrice unutrašnjih poslova te države Tamare Zieschang, prenosi novinska agencija dpa.

Zieschang je također zatražila da se obrati posebna pažnja na "indikacije postojanja antisemitskih stavova" s obzirom da oni djeluju protiv "liberalno-demokratskog poretka" sadržanog u njemačkom Ustavu.

Nadalje, dokument koji je konzultirala spomenuta agencija osigurava da je ovo "pravo Izraela na postojanje" državno pitanje Njemačke, tako da vlasti mogu odbiti zahtjev ako odbiju predočiti ovaj dokument.

Od napada Islamskog pokreta otpora (Hamas) na Izrael sedmog oktobra, njemački političari neprestano ponavljaju da Njemačka ima historijsku odgovornost zaštititi jevrejsko stanovništvo i zaštititi Izrael zbog počinjenja holokausta.