Palestinski ambasador u Njemačkoj, Laith Arafeh, kritizirao je tu zemlju zbog nedostatka suosjećanja prema palestinskim civilnim žrtvama nemilosrdnih izraelskih napada u Pojasu Gaze. "Naše žrtve i dalje se susreću s apatijom", rekao je Arafeh u petak.

U izraelskim zračnim napadima ubijeno je više od 10000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a stotine hiljada su beskućnici zbog razaranja zgrada, rekao je. Također je kritizirao sužavanje političke rasprave u Njemačkoj. "Rastuća 'cancel culture'  u Njemačkoj nastavlja ocrnjivati i dehumanizirati palestinski narod", rekao je Arafeh. "Ista kultura otkazivanja iskrivljuje diskurs, ušutkuje raspravu, prijeti karijerama, a istovremeno raspiruje rasizam, netrpeljivost i podjele", dodao je.

"Nikakav moralni, pravni ili humanitarni izgovor ne može opravdati ove zločine ili neaktivnost koja iz toga proizlazi. Pozivamo sve da preispitaju i žive u skladu s pozivom čovječanstva prije nego što povijest donese svoju presudu", rekao je palestinski ambasador u Berlinu.

Izrael je nakon napada hamasa sedmog oktobra pokrenuo snažno zračno bombardiranje obalnog pojasa i pojačao svoju kopnenu kampanju, uništavajući civilnu infrastrukturu, ciljajući civile i namećući nehumanu blokadu koja ograničava dostavu humanitarne pomoći u već godinama blokiranu enklavu. Oko 1,5 milion od približno 2,2 miliona ljudi u Pojasu Gaze interno je raseljeno zbog rata, prema agencijama UN-a.

Kao i druge zapadne zemlje, Njemačka je izrazila punu podršku Izraelu i suzdržala se od osude napada na civile. Vlasti njemačkog glavnog grada Berlina zabranile su palestinske kefije šalove u školama, tvrdeći da bi to moglo "predstavljati prijetnju miru". Rezoluciju, koja poziva na "trenutni trajni i održivi humanitarni prekid vatre" u Pojasu Gaze, odobrilo je 120 zemalja. Njemačka je bila među 45 zemalja koje su bile suzdržane tokom glasanja u UN-u o rezoluciji, koja poziva na "trenutno trajno i održivo humanitarno primirje" u Pojasu Gaze. SAD i 13 drugih zemalja glasale su protiv.