Čelnik nizozemske krajnje desnice Geert Wilders još nije uspio u nakani da postane novi nizozemski premijer. Povlačenje iz pregovora koalicije Stranke novog društvenog ugovora (NSC), snage desnog centra koja je završila četvrta na izborima prošlog novembra, privremeno je zatvorilo vrata premijerskim težnjama čelnika Stranke za slobodu (PVV).

Pieter Omtzigt, šef NSC-a, kao razlog za povlačenje iz dijaloga navodi loše stanje javnih finansija. Ne želi biračkom tijelu davati lažna obećanja o ekonomskim temama, kako je rekao. U svakom slučaju, kandidat NSC-a u ovom trenutku ne isključuje da će "na neki način" podržati eventualnu izvršnu vlast u manjini.

Razgovori nisu bili lahki, zbog Omtzigtovih sumnji u Wildersovu spremnost - koji je povukao svoj prijedlog za zabranu Kur'ana i zatvaranje džamija - da poštuje vladavinu prava i Ustav. U utorak navečer, pak, konačno je ustao od stola ustvrdivši da se građanima “ne daju prazna obećanja”.

Wilders je izrazio svoje "iznenađenje i razočarenje" onim što se dogodilo, jer, rekao je, "zemlja želi ovu vladu, a Omtizgt baca peškir". Iako zasad nema jasnog plana, parlamentarna rasprava o formiranju vlade održat će se slijedeće sedmice, vjerojatno u srijedu, i vidjet će se koje stranke žele ići dalje s pregovorima.