Nizozemske banke i finansijske institucije "strukturalno diskriminiraju" muslimane. Tu tešku optužbu je u četvrtak 6. aprila iznio Rabin Baldewsingh, član Laburističke stranke i nacionalni koordinator borbe protiv diskriminacije. Glavni razlog za ovu situaciju nalazi se u zakonu koji ima za cilj borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, nazvan Wwft Law.

Rabin Baldewsingh je objasnio da je primio izvještaje od muslimana, a posebno tokom mjeseca ramazana, kada je vrijeme prikupljanja sredstava i dobrotvornih obaveza za pomoć onima kojima je potrebna. Sredstva koja prikupljaju džamije za zekat, odnosno, vitre, pravni odjeli banaka smatraju sumnjivim. "Banke su sumnjičave prema ljudima koji polažu ta sredstva na račun za ilegalne aktivnosti ili finansiranje terorizma i sistematski šalju zahtjeve za pojašnjenje njihovog porijela", rekao je Rabin Baldewsingh, a citirao ga nizozemski list Trouw. Pozvao je na javnu istragu o ovom slučaju.

Koordinator kao primjer navodi menadžera firme čije prezime, vrlo često u Pakistanu, odgovara jednom od simpatizera Al-Qaide. Nakon njegovog zahtjeva za kredit za otvaranje novog restorana uslijedile su opsežne istrage banke. "Mislim da se Ministarstvo finansija mora suočiti sa svojim odgovornostima", kaže Rabin Baldewsingh. Vlada je finansijskim subjektima nametnula primjenu ovog zakona, ali danas vidimo da se loše primjenjuje”, objašnjava i preporučuje dijalog između ministarstva i banaka kako bi se situacija riješila.

Istražni ured Fondacije Muslim Rights Watch primio je nekih 105 pritužbi od žrtava bankovne zloupotrebe čak i prije nego što je službeno otvoren 2022. Sama struktura tvrdi da ih je diskriminirala Regiobank, lokalna banka. Njihov zahtjev za otvaranjem računa odbijen je jer "vjerske organizacije ne odgovaraju ciljnoj skupini banke".

Wwft zakon prisiljava banke da prijave "neuobičajene" transakcije ili se suoče s visokim kaznama. Prema Udruženju nizozemskih banaka (NVB), primjena zakona ne predstavlja diskriminaciju. "Etničko, vjersko ili kulturno porijeklo naših klijenata ne uzima se u obzir za pokretanje istrage", rekao je glasnogovornik. To ne sprječava Rabina Baldewsingha da bude "vrlo zabrinut zbog učinaka institucionalnog rasizma i diskriminacije koji utiču na nizozemske muslimanske zajednice". Prema riječima koordinatora, 67% prijava zbog vjerske diskriminacije podnesenih policiji u 2021. dolazi od muslimana a diskriminacija muslimana nije sankcionisana.