U povodu sedam godina od pokušaja puča 15. jula 2016. u Türkiye i obilježavanja Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, podrška turskom narodu i Türkiye stigla je iz nekoliko bh. gradova.

U organizaciji Asocijacije Mostovi prijateljstva, na čelu s Jasminom Imamovićem, u Zenici je istaknut transparent “Nismo zaboravili 15. juli, niti ćemo dozvoliti da bude zaboravljen”.

Iz Asocijacije su naveli kako je danas dan kada su uz veliku hrabrost i žrtve turski narod i Republika Türkiye pobjedili unutrašnje i vanjske neprijatelje.

“Neuspjeli državni udar je izazvao hrabru reakciju turskog naroda koji je goloruk spriječio zločince da oduzmu silom narodnu volju preuzimanjem institucija Republike Turske. Nažalost, prilikom odbrane države 15. jula 2016. godine zločinci su ubili 251 osobu. Ovom prilikom želimo iskazati duboko poštovanje i saosjećanje prema šehidima koji su dali svoje živote za slobodu svoje domovine, kao i podršku povodom obilježavanja historijskog datuma 15. juli turskom narodu i Republici Turskoj”, piše u saopćenju.

Također, generalni konzul Republike Türkiye u Banjaluci Oguz Kilic prisustvovao je u Prijedoru učenju jasini-šerifa i dove za šehide Republike Türkiye koji su položili živote na dan pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine.

Ovogodišnjem programu, koji je upriličen u Čaršijskoj džamiji, kao i džamiji u naselju Donja Puharska u Prijedoru, pored značajnog broja građana, prisustvovali su mufija bihaćki Mehmed ef. Kudić i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Mirsad Duratović, kao i bivši potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić.

“15. jula 2016. godine grupa izdajničkih oficira, pripadnika terorističke organizacije FETÖ/PDY koja se uspjela infiltrirati u Oružane snage Republike Türkiye pokušala je izvršiti državni udar. Navedeni pokušaj puča je poražen zahvaljujući naporima snaga sigurnosti, časnom otporu naše herojske nacije, te vodstvu i odlučnom stavu našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Međutim, u ovom procesu, stotine naših građana je stradalo, a hiljade naših građana je ranjeno”, rekao je ovim povodom Kilic.

Dodao je da se iz tog razloga, 15. juli u Türkiye slavi kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva.

“Naš narod je u noći 15. jula 2016. godine zaštitio Republiku Türkiye i tursku demokratiju stavljajući svoje živote na kocku. Ovim putem sa poštovanjem odajem počast našim šehidima, koji su velikom hrabrošću i odlučnošću tokom navedenog događaja doprinijeli oblikovanju budućnosti Türkiye i 'Turskog stoljeća'. Molim Uzvišenog Allaha da mjesto njihovog boravka bude džennet. Također, izražavam zahvalnost našim građanima koji su ranjeni u tom događaju”, rekao je on.

Podsjetio je da se oružana teroristička organizacija FETÖ/PDY, koja je pokušala državni udar, predstavlja kao organizacija koja djeluje u oblasti humanitarne pomoći i obrazovanja. Međutim, obrazovne aktivnosti su paravan kojim pomenuta organizacija sakriva svoje ružno lice i tajne ambicije.

“Istrage sprovedene u Türkiye definitivno su otkrile da se organizacija godinama infiltrirala u sve državne institucije te da je počela koristiti državu za svoje organizacione interese formiranjem paralelne državne strukture”, naglasio je Kilic.

Prema njegovim riječima, terorizam je zločin protiv čovječnosti i u tom kontekstu je neophodno da sve države sarađuju u borbi protiv terorizma. Kao i u prošlosti, Republika Türkiye će se nastaviti istrajno i odlučno boriti protiv oružane terorističke organizacije FETÖ/PDY, kao i svih drugih nacionalnih i međunarodnih prijetnji.

“Navedena organizacija je izvor velike prijetnje za sve zemlje u kojima djeluje. Znamo to vrlo dobro iz našeg iskustva. U kontekstu gore navedenog, želimo da država Bosna i Hercegovina uvidi opasnost koju predstavljaju FETÖ/PDY obrazovne institucije i kompanije te da u tom smislu preduzme potrebne mjere”, dodao je generalni konzul Republike Türkiye u Banjaluci Oguz Kilic.

Nizom sadržaja u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, danas je obilježena sedma godišnjica neuspjelog pokušaja državnog udara u Türkiye.

Obilježavanje je počelo komemorativnom skupom u zgradi Ambasade Türkiye u Sarajevu, kojem su prisustvovali turski ambasador Sadik Babur Girgin, uposlenici ambasade, te brojni predstavnici turskih institucija u BiH. Skup je počeo odavanjem počasti šehidima 15. jula, potom je intonirana himna Türkiye te su proučeni odlomci iz Kur'ana.

Ambasador Girgin je u obraćanju prisutnima istakao kako je 15. juli 2016. godine vrlo značajan datum za opstojnost Republike Türkiye, turske demokratije te jedinstva i zajedništva turske nacije. Rekao je kako su građani Türkiye prije sedam godina hrabro i odvažno stali u odbranu svoje države. Girgin je iskazao rahmet svim šehidima 15. jula.

Girgin je također podvukao kako teroristička organizacija FETÖ nije samo prijetnja za Türkiye već za svaku zemlju u kojoj djeluje.

“ FETÖ predstavlja opasnost za demokratiju i nacionalne interese velikog broja zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Mi koji imamo ozbiljnu odgovornost dok predstavljamo našu državu u inostranstvu, istovremeno imamo obavezu da u tim zemljama govorimo o opasnostima FETÖ-a”, rekao je Girgin.

Naveo je kako teroristička organizacija FETÖ zloupotrebljava osjećaje i vrijednosti turskog naroda u oblastima vjere, obrazovanja, civilnog društva, humanitarnih aktivnosti, na osnovu čega kao globalna teroristička mreža vrši brojne nezakonite radnje.

“Kroz svoje strukture u oblastima obrazovanja, trgovine i civilnog društva nastavljaju sa svojim aktivnostima i u BiH, i naša je obaveza da naše prijatelje upozorimo i prenesemo im koje je zapravo pravo lice ove organizacije”, pojasnio je Girgin.

Na kraju je upozorio kako se i danas iz pojedinih krugova kroz širenje dezinformacija vođa FETÖ-a (Fetullah Gulen) nastoji predstaviti kao “umjereni vaiz”, a FETÖ kao “obrazovna organizacija”.

“Mi ćemo nastaviti upozoravati na činjenicu da je FETÖ teroristička organizacija okrvavljenih ruku”, zaključio je Girgin.

Potom je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, također u organizaciji Ambasade Republike Türkiye, proučena je dova za šehide 15. jula, kao i sve bosanske šehide.

Delegacija, koju su činili i ambasador Girgin i predstavnik ambasadinog Ureda za vjerska pitanja Gokhan Aksan, pored mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, za njegovu i duše šehida Türkiye, BiH i drugih zemljama, proučila je odlomke iz Kur'ana i dovu. Odlomke iz Kur'ana učili su imami iz Türkiye i Bosne i Hercegovine.

U okviru obilježavanja 15. jula, na platou Baščaršije upriličena je i izložba fotografija na temu 15. jula. Riječ je o snimcima koje us zabilježili fotoreporteri Anadolu, a izložba je postavljena u organizaciji Instituta “Yunus Emre” u Sarajevu. Delegacija je obišla izložbu, a svi građani koji žele izložbu mogu pogledati sve do 21 sat večeras.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji, u Sarajevu, nakon klanjanja podne-namaza, proučeni su odlomci iz Kur’ana te poklonjena hatma-dova pred duše šehida 15. jula i bosanskih šehida.

U džamiji je održan prigodan vjerski program kojem su prisustvovali ambasador Girgin, predstavnik Ureda vjerska pitanja Aksan, predstavnici Muftijstva sarajevskog, imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i mnogi drugi predstavnici institucija dviju zemalja. Hatma-dovu proučio je imam Gazi Husrev-begove džamije hafiz Salih ef. Halilović.

Samed ef. Omerdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, je ukazao na značaj podviga turskog naroda u noći 15. jula.

“Izdajnička, zločinačka, teroristička organizacija FETÖ je pokušala da porobi turski narod, da udari na ustav, na dostojanstvo naroda i da udari na njihove vrijednosti koje njeguju stolježima. Hvala Bogu, turski narod je pokazao da je herojski narod i da zna kuda ide”, poručio je Omerdić.

Tokom dana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci bio je održan i panel pod nazivom “15. juli: Pobjeda turske demokratije”, a večeras, s početkom u 21 sat, na platou Baščaršije bit će postavljen i veliki led ekran na kojem će građani moći pogledati autentične snimke iz noći pokušaja puča, 15. jula 2016. godine.

U okviru obilježavanja 15. jula - Dana demokratije i nacionalnog jedinstva kojim se Ambasada Türkiye u Bosni i Hercegovini nizom aktivnosti prisjeća šehida i otpora turskih građana pučistima, u organizaciji Direkcije za komunikacije Türkiye, u Sarajevu je održan panel “15. juli - pobjeda demokratije Türkiye”.

Na panelu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci obratili su se dr. Abdullah Erboga s Nacionalnog univerziteta odbrane Türkiye, doc. dr. Jahja Muhasilović s Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), dr. Sedad Bešlija sa Univerziteta u Sarajevu i dr. Sedad Dedić s Univerziteta u Zenici.

Na panelu je prikazan video o herojskoj borbi turskog naroda u noći 15. jula kada je zaustavljen krvavi pokušaj državnog udara terorista FETÖ-a.

Šef Direkcije za komunikacije Türkiye Fahrettin Altun obratio se učesnicima panela putem videoporuke.

Altun je napomenuo da je prošlo sedam godina otkako je plemeniti turski narod osujetio izdajnički pokušaj državnog udara FETÖ-a koji se infiltrirao u turske oružane snage.

On je istakao da je prošlo tačno sedam godina od noći 15. jula 2016. godine, kada su Predsednički kompleks, koji predstavlja dom nacije, Velika narodna skupština Türkiye koja predstavlja volju nacije, mostovi preko moreuza u Istanbulu i sigurnosne i obavještajne organizacije napadnute i oštećene oružjem u vlasništvu naroda, koje su teroristi okrenuli protiv demokratije.

“U noći 15. jula ovaj narod je pokrenuo neviđenu mobilizaciju suočen s izdajom koju je pretrpio. Na poziv našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ljudi iz svih krajeva zemlje preplavili su ulice, avenije i trgove, štiteći svojim tijelima zemlju od sramne invazije. Naš narod je, pod vodstvom našeg predsjednika, nanio veliki poraz pučistima, uzurpatorima i agresorima 15. jula”, poručio je Altun.

Rekao je da otpor pučistima 15. jula predstavlja spoj djelovanja države i njenih građana, te kritizirao sve one koji su šutjeli na pokušaj puča i danima čekali kako bi se oglasili u vezi s krvavim izdajničkim pokušajem udara na demokratsku volju građana i institucije države.

Među važnim stavkama u borbi protiv terorističke organizacije FETÖ, Altun je naveo i čuvanje uspomene na šehide, njegovanje i prenošenje historijskih činjenica.

“ FETÖ je globalna teroristička organizacija i neprijatelj je cijelom čovječanstvu”, poručio je Altun.

Profesor Erboga je podsjetio da u Türkiye i dalje traje borba protiv terorističke organizacije, naglasivši značaj te borbe i izvan granice te zemlje, gdje je god FETÖ aktivan.

Naglasio je da je uklanjanje članova FETÖ-a infiltriranih u strukture države omogućilo punu funkcionalnost institucija, što je pomoglo Türkiye kako na unutarnjem tako i na međunarodnom planu.

“Nažalost, vidimo da FETÖ nastavlja s postojanjem izvan Türkiye, kao što vidimo da imaju podršku od država i organizacija”, rekao je Erboga navodeći kao primjer aktivnosti te terorističke organizacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ocijenivši podršku koju teroristi tamo i u nekim drugim zemljama uživaju, velikom greškom.

Profesor Muhasilović je naglasio važnost da se javnosti u Bosni i Hercegovini objasni šta je FETÖ pokret, kazavši da počeci FETÖ-a sežu do 1960-ih godina. On se, kako je rekao, razlikuje od svog početka po svojoj pasivnosti u domenu vjere jer vođa terorista FETÖ-a Fetullah Gulen se zalaže od samog početka za infiltraciju.

“On je dosta rano, što bi u našem narodu rekli, ohalalio mnoge stvari, kako bi ostvario konačni cilj - preuzimanje države”, pojasnio je Muhasilović.

Podsjetio je da je FETÖ svoju prvu školu u BiH otvorio 1996. godine, a kasnije su širili svoju infrastrukturu na prostoru Bosne i Hercegovine i Balkana. Međutim, kako je rekao, njihovo širenje je osujećeno kada su se okrenuli protiv turske vlade, kada je FETÖ “pokazao svoj pravi nijet”.

Bh. javnost, kako je rekao, treba da zna da njihovo djelovanje i dalje postoji u BiH i njihovo djelovanje je infiltrirano u najviše nivoe države.

“Njihovo djelovanje i dalje postoji u Bosni i Hercegovini. Ljudi koji su bliski tom pokretu su dosta duboko infiltrirani u bosansku državu. Naravno, nije to ni blizu kako je bilo u Turskoj niti su realna prijetnja kakva su bili u Turskoj, ali jesu grupacija na koju bi trebalo obratiti pažnju i sa kojom bi se trebalo biti na oprezu. Kad kažem u najvišim strukturama države tu čak mislim da ide do Predsjedništva njihov utjecaj. Naravno, njihov utjecaj se vidi na federalnom nivou, na kantonalnim nivoima, čak i načelnika ima određenih koji su dosta njima bliski. Naša javnost bi trebala da se obrazuje o ovom pokretu i svakako treba biti vrlo oprezan u tom smislu”, rekao je Muhasilović.

Profesor Bešlija je podsjetio da je FETÖ bio takozvani vjerski pokret koji je postao teroristički udarom na institucije države i ubijanjem vlastitih građana.

Naglasio je historijski značaj zaustavljanja pokušaja puča u Türkiye 15. jula 2016. godine, čiju su punu realizaciju spriječili građani izlaskom na ulice, goloruki protiv naoružanih pučista.

Bešlija je kazao i kako je jedan od ciljeva puča u Türkiye bio potpuna destabilizacija te zemlje i regije, te kako bi islamski svijet na taj način dobio svojevrsnog merionetskog halifu.

Bešlija je naglasio i da je Bosna i Hercegovina već duže vrijeme podvrgnuta tihom državnom udaru, kazavši da je vrijeme za djelovanje, međunarodnih prijatelja BiH.

Profesor Dedić je podsjetio da je 15. juli dan pobjede demokratije u cijelom svijetu, kada su hrabri turski ljudi zaslužili medalju za odbranu svjetske demokracije protiv međunarodnog terorističkog napada.

“Turci su pokazali da su ozbiljna politička nacija, kada su ujedinjeni stali u odbranu institucija”, rekao je Dedić podsjetivši da žrtva onih koji su stradali u toj borbi nikada neće biti zaboravljena.