Sat na Spasiteljskom tornju u Kremlju otkucava ponoć. Svira ruska himna. Zatim TV Channel One započinje 2023. pop pjesmom: "Ja sam Rus i ići ću do kraja... Ja sam Rus, u inat svijetu." Sljedeće na vrhu (patriotske) pop: "Rođen sam u Sovjetskom Savezu, stvoren sam u SSSR-u!"

Mijenjam kanale. Na novogodišnjoj zabavi Rusija-1, jedan od najpoznatijih ratnih dopisnika ove stanice drži čašu šampanjca, nazdravljajući 2023. i priželjkujući "više dobrih vijesti nego loših s prve linije fronta".

S njim sjede ljudi u vojnim uniformama, piše BBC. Iz Ukrajine koju je okupirala Rusija, zvaničnik kojeg je postavila Moskva izjavljuje: "Želim nam svima mir. Ali mir će doći tek nakon naše pobjede."

Shvatili ste suštinu. Ovogodišnje svečane ekstravagancije na ruskoj televiziji čudna su mješavina zabave i pobjede na bojnom polju.

Ovo nije uobičajen TV program za novogodišnju noć u Rusiji. A opet, ovo nije normalna novogodišnja noć. "Normalno" je nestalo prije 10 mjeseci kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Nije bilo ničeg "normalnog" u novogodišnjem obraćanju Vladimira Putina ruskom narodu. Za svoj godišnji govor predsjednik obično stoji sam ispred Kremlja. Ove godine iza njega su stajali muškarci i žene u borbenim uniformama.

U svom prošlogodišnjem govoru, lider Kremlja je istakao da je "Nova godina bukvalno ispunjena dobrim raspoloženjem i radosnim mislima".

Dobrog raspoloženja i sretnih misli ovog puta je nedostajalo.

Predsjednik Putin je ovo obraćanje iskoristio da promovira alternativnu stvarnost Kremlja: da je u ovom sukobu Rusija heroj, a da su Ukrajina i Zapad zlikovci.

"Godinama su nas zapadne elite licemjerno uvjeravale u svoje miroljubive namjere... ali su u stvari ohrabrivale neonaciste na svaki mogući način", rekao je predsjednik Putin.

"Odbrana naše domovine je sveta dužnost koju dugujemo našim precima i potomcima."

Kada Kremlj govori o "odbrani naše domovine", imajte na umu da je Rusija napala Ukrajinu. Ne obrnuto.

Ruski predsjednik tvrdi da njegova zemlja ima ogromnu korist od dramatičnih događaja 2022.: "Bila je to godina... važnih koraka ka punom suverenitetu Rusije. Mi postavljamo temelje za našu zajedničku budućnost, našu istinsku nezavisnost."

Tvrdnja da se Rusija u ovom ratu bori za svoj suverenitet i nezavisnost je u najmanju ruku zbunjujuća, piše BBC.

Za početak, Rusija je dugo bila suverena, nezavisna nacija. Čak i ako prihvatite premisu Vladimira Putina da Rusija nikada nije postigla „pun suverenitet“, postavlja se pitanje: zašto ne? Putin je na vlasti 23 godine.

Druga stvar koju predsjednik Putin čini u svom novogodišnjem obraćanju je da podijeli Ruse na ˝nas˝ i ˝njih˝, na one koji podržavaju njegovu "specijalnu vojnu operaciju" i one koji ne podržavaju.

"Bila je to godina koja je mnoge stvari postavila na svoje mjesto", rekao je lider Kremlja, "i povukla jasnu granicu između hrabrosti i herojstva, s jedne strane, i izdaje i kukavičluka s druge..."

Godine 2023. vjerovatno ćemo vidjeti kako Kremlj jasnije povlači ovu liniju. Ruske vlasti su mobilisale sve resurse zemlje za "specijalnu vojnu operaciju".

Nema mjesta za debatu ili diskusiju: vlada očekuje da se javnost okupi i podrži predsjednika. Oni Rusi koji to ne urade, imaće osećaj da izdaju svoju domovinu.