Raštelica je selo ispod planine Ivan, u općini Hadžici. Pod imenom Raštelica selo je popisano u Sumarnom popisu sandžaka Bosna iz 1468/69. godine. Za vrijeme austrougarske vlasti naselje je popisivano kao zaselak Tarčina, u kojem su 1910. godine u 32 kuce popisana 233 stanovnika. Po popisu iz 1991. u Gornjoj i Donjoj Raštelici živjelo je 310 Muslimana, 199 Srba, 9 Hrvata, 3 Jugoslovena i 5 ostalih.

U Donjoj Raštelici nalazi se veliki tipično bosanski nišan sa turbanom dimenzija 200 x 45 x 33 cm. Ukrašen je motivima srednjovjekovnog bosanskog luka i strijele i tubastog mača. Naget je na istočnu stranu. Pošto se nišani, u pravilu, naginju u pravcu u kojem se pruža grobna raka, koja se vremenom sliježe i povlači nišan, mezar ispod nišana vjerovatno je orijentiran u pravcu istok-zapad.

Istovjetna orijentacija proizlazi i iz orijentacije betonskoga postamenta, u novije vrijeme postavljenog uz nišan. Turban na nišanu pripada starijim bosanskim turbanima. Gužve turbana prenaglašeno su zaobljene i postavljene pod znatno manjim uglom u odnosu na vrat turbana. Kod najvećeg broja bosanskohercegovačkih nišana gužve stoje u znatno okomitijem položaju.

U narodnoj tradiciji Bošnjaka iz Donje Raštelice nišan je samac i nije imao nožnog parnjaka. Situiran je na prostoru gdje se, po predanju, nalazilo staro muslimansko groblje. Ostal nišani, znatno manjih dimenzija, vremenom su uništeni.

Nišanu se pripisuju nadnaravne moći. Prije tridesetak godina mještani Raštelice su u dva navrata pokušali da nišan usprave i vrate u prvobitni položaj. "Opasali su ga čeličnim lancem i vezali za kamion Džems. Kada se kamion pokrenuo, s ciljem da se nišan uspravi, čelični lanci su popucali, a nišan se nije pomjerio ni za milimetar. Potom, neki autoprevoznik, koji se hvalio da je njegov kamion FAP moćniji od Džemsa i da može uspraviti nišan, umalo nije ostao bez kamiona. I on je nišan vezao lancem, međutim, kada se kamion pokrenuo "lanci su popucali i svi šarafi na motoru, a iz motora je procurilo ulje."

(Ibrahim Pašić, Od stećka do nišana u BiH, BZK Preporod, 2017)