Damir Bulčević (NiP), zastupnik u Skupštini Brčko distrikta, na društvenim mrežama danas je objavio fotografiju na kojoj pozira za Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a. Na fotografiji uz Bulčevića i Čovića tu su još i Anto Domić, predsjednik HDZ-a Brčko, sadašnji dogradonačelnik i bivši gradonačelnik te Rasim Smajlović, zastupnik NiP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, piše Faktor. 

Bulčević je između ostalog široj javnosti poznat po presudi kojom je osuđen zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave.

Ovog posljednjeg, Rasima Smajlovića, šira javnost ne pamti po angažmanu u Parlamentu FBiH u koji je ušao sa minornih 499 osvojenih glasova, već po zalaganju za imenovanje Marina Vukoje, kadra bliskog HDZ-u, u Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Smajlović je bio član Radne grupe za provođenje postupka izbora sudija Ustavnog suda BiH iz FBiH.

Braneći izbor Vukoje, kao prvorangiranog kandidata koji je najveći broj bodova i dobio zahvaljujući i Smajloviću, on je kazao kako "nije uvjet da osoba koja je predložena mora imati pravosudno iskustvo". Vukoji se, među ostalim spornim stavkama, zamjera upravo i to što nema pravosudnog iskustva.

NiP-ovac Smajlović je nevješto branio izbor Vukoje u Ustavni sud tvrdeći da "ne zna zašto neki izbor Vukoje tumače kao udovoljavanje HDZ-u, jer sudije Ustavnog suda BiH su nestranački ljudi".

Vukoja je svojevremeno bio kandidat HDZ-a za delegata u Domu naroda BiH, što je još jedna od stavki koju protivnici njegovog imenovanja za sudiju Ustavnog suda ističu kao spornu.

Rasim Smajlović je u Radnoj grupi upravo najviše bodova dao Vukoji, kao dogovor "Trojke" i HDZ-a o njegovom imenovanju u Ustavni sud BiH.

Inače, sve stranke "Trojke" - SDP, Naša stranka i Narod i pravda, izjasnile su se da će podržati HDZ-u bliskog Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH.

Rasim Smajlović je i aktuelni član Komisije za izbor i imenovanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koja bi trebala Zastupničkom domu uputiti listu uspješnih kandidata za izbor sudije Ustavnog suda, kako bi svi zastupnici mogli glasati za kandidata kojeg žele. Vladajuća većina (HDZ, SDP, NS, NiP, PDA...), već neko vrijeme nastoji izdejstvovati da Komisija Domu predloži samo jedno ime - Marina Vukoju, i da tako osigura njegov izbor u Ustavni sud BiH.

Dragan Čović je danas boravio na lokalitetu nekadašnjeg Franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi kod Brčkog gdje je obilježen blagdan "Rane Svetog Franje". Organizator današnje proslave je HDZ organizacija za Brčko. Kako se može pretpostaviti, NiP-ovci su se sa Čovićem fotografisali upravo na tom događaju.