Danas se održava 43. Radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se razmatra Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja ministrice Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS. Međutim, pred samu pauzu došlo je do incidenta jer je zastupnik Haris Zahiragić kazao kako ga je na hodniku napao Amel Mekić, zastupnik Naroda i pravde, te da mu je opsovao majku.

“Ono što ne mogu da ne kažem, da ne iskoristim ovu priliku, jeste da mi je prije nekoliko minuta, prije 15-ak minuta, na skupštinskim hodnicima kolega Amel Mekić opsovao mater i prijetio mi da će me udariti štocem”, kazao je Zahiragić na što mu je predsjedavajući Elvedin Okerić, stranački kolega Amela Mekić, isključio mikrofon.

U tom trenutku se javio i Mahir Dević koji je kazao kako je Haris Zahiragić htio da podnese inicijativu te je na kraju zatražio i pauzu. 

U međuvremenu se javio i Zvonko Marić za riječ.

“Budući da je evidentno da nemamo kvoruma za rad, ne znam šta da radimo dalje. Ili pauza, ili džuma, ili poslije džume, ili nakon dva sata. Ovo nema smisla”, rekao je Marić, nakon čije replike je i izglasana pauza u trajanju od dva sata.

Također, zastupnik Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić na svom Facebook profilu detaljnije je opisao incident.

"Maloprije mi je Amel Mekić, zastupnik Naroda i pravde (kojem je to četvrta stranka), na skupštinskim hodnicima, u prisustvu Elmedina Konakovića, Aljoše Čampare, Vedrana Jakupovića, Harisa Plehe, Zvonka Marića i još nekoliko zastupnika i uposlenika stručne službe, kazao: 'J.... li ti majku, štocem ću te opaliti' - i nasrnuo na mene, a nakon čega ga je kolega Konaković izveo iz hodnika", pojasnio je Zahiragić.

Kako dalje piše, tome je prethodila neformalna rasprava između Elmedina Dine Konakovića i njega, koji je u raspravi izgubio živce i počeo mu se unositi u lice.

"Nemam namjeru prijavljivati ovo policiji, ali isto tako nemam namjeru tolerisati primitivizam, psovke i uvrede, a koje su eskalirale ovog puta prijetnjama fizičkim nasiljem", naveo je.