Političar koji je planski provodio medijsku kampanju tvrdeći da su ugrožene njegova i lična i porodična sigurnost (s ciljem da od sebe napravi ugroženu žrtvu), političar koji je odmah potom glumio kauboja revolveraša tvrdeći da naokolo hoda s pištoljem (s ciljem direktne prijetnje neistomišljenicima), političar koji je glumio vođu kantonalne stranačke hunte tvrdeći da ima neke jedinice spremne braniti se u slučaju napada (s ciljem da najavi mogućnost sarajevske kristalne noći), jučer se razotkrio kao jedan običan kafanski seksista.

Elmedin Konaković od Skupštine Kantona Sarajevo prvo je napravio reality show u kojemu je glavnu ulogu igrao njegov twitterizirani ego i poremećana fejsbukaška narcisoidna priroda, da bi sada otišao korak dalje. Naime, Konakoviću su prirođeni reality spektakli, kakva je srpska Zadruga naprimjer, te je za potrebe podizanja gledanosti uveo novum – seksističko vrijeđanje ženskih zastupnica u Kantonalnoj skupštini.

“Ja zato volim i ne znam samo kako vi znate kad sam ja uzbuđen, šta znači to uzbuđen”, poručio je Elmedin Konaković SDA zastupnici Jasmini Biščević-Tokić dok su se zastupnici njegove stranke smijuljili kao da su u prvom razredu srednje kovinotokarske škole. Kao da sjede u klupi na popravnom iz matematike i nabacuju fore mladoj profesorici iz Buča potoka. Kao da su sporedni likovi iz filma Sjećaš li se Dolly Bell. Kao da su neukusne uzbuđene pubertetlije koje sjede na kakvom marindvorskom zidiću, “prodaju ciglu” i dobacuju studenticama Filozofskog fakulteta. Ako se odvaže, možda i prilete s kakvom jeftinom forom turuljskog tipa.

To je ta moralna razina grupacije političara okupljenih oko Elmedina Konakovića.

Treba se pripaziti, jer mi to ne znamo, a pitanje je hoće li to uzbuđenje naredni put rezultirati vađenjem pištolja ili spolnog organa. U svakom slučaju, Konaković postaje javna prijetnja koja bi uskoro mogao i zapucati – ili nekoga ubiti ili nekoga unerediti. Za ovo drugo najbolje da priupita Srđana Mandića, on zna koja je mjera uzbuđenja kada se nekoga uneredi.

Međutim, neko sigurno zna kada je Konaković uzbuđen. Zasigurno je riječ o NiP-ovcu koji se bavi federalnim unutrašnjim poslovima. On po zadatku zna kada se njegovom šefu diže razina testosterona. Ako bi Konaković kojim slučajem izvadio pištolj, najbolje bi bilo da ga uhapsi jer ima za to službena ovlaštenja kao federalni šerif. Ako Dino izvadi spolni organ, e, tada bi bilo dobro da mu Aljoša Čampara umjesto oružja diskretno ponudi kakvu pištoljsku futrolicu da spriječi skandaliziranje javnosti.

Prema svemu sudeći, Čampari je najbliža uporedba s koridom, jer upravo je njome dočarao događanja u kantonalnoj skupštini, naravno ni trenutka ne shvaćajući da mu je stranački šef neka vrsta uzbuđenog bika koji seksistički nasrće na ženske zastupnice. Pritom se Čampara pred SDA zastupnikom Zahiragićem pohvalio mjestom rođenja (Dubrovnik), ali dodajući da je ponosan na svoje gatačko porijeklo. Ovo je vrlo bitan detalj jer otkriva Čamparine najdublje komplekse – ko biva ponosan je na Gacko, ali se rodio u Dubrovniku. E, sad, je li prvu zraku svijetla ugledao pored Kneževog dvora ili dubrovačke podružnice komunističke partije ne znamo, ali danas se fura na uglađenog Sarajliju, gospodina ministra koji se gnuša primitivaca s koride. Međutim, velika je razlika između junačkih gatačkih Bošnjaka i gatačkih bikova. Naime, kao što je poznato u Gacku se održava tradicionalna gatačka korida na kojoj često dolazi do okršaja, ne samo bikova, već i njihovih vlasnika, zbog čega je u prošlosti morala intervenirati i policija. Budući da Aljoša Čampara po svom habitusu sigurno ne pripada redu epskih bošnjačkih gatačkih junaka, bit će da je riječ o malom vježbenom biku nerastu iz dubrovačkog zaleđa (tzv. Aşa novillade) u sarajevskoj skupštinskoj koridi. Nažalost, Čampara ne zna ništa ni o gatačkoj koridi, koju je u sarajevskoj skupštini realizirao veliki crni bik (tzv. Dino de toros), jer je radije tokom predizbornih kampanja mastio brk janjetinom na koridi u Čevljanovićima.

No, mimo iskazanog primitivizma stranačke NiP koride u Skupštini KS, svi kojima nije jasno do koje mjere je uzbuđeni egzibicionista Konaković prekršio kodekse ponašanja – koje ne samo da bi trebale krasiti jednog političara nego i čovjekoliko biće općenito – zamislite samo da je kojim slučajem Jasmina Biščević-Tokić umjesto zastupnice SDA, zastupnica Naše stranke. Ne bi se samo digla sva udruženja za ljudska prava (i domaća i takozvana regionalna) da SDA-ovce etiketiraju kao silovatelje, barbare i neandertalce, digla bi se i ambasade i međunarodne institucije.

Ali to ne bi bilo dovoljno, SDA bi osudila i udruženja za zaštitu bjeloglavih supova, udruženja za zaštitu endemskih biljaka i, bez sumnje, LGBTQIA savez seksualaca. Na temelju jednog uzbuđenja tvrdili bi da je život u Bosni i Hercegovini nemoguć. No, budući da je uzbuđen bivši SDA pokajnik Elmedin Konaković, ovaj se skandalozni seksizam prešućuje.