„On nikoga svog nije imao u Bosni, dolazio je opkoljeno Sarajevo, družio se sa običnim svijetom, smatrao to svojom moralnom dužnošću, stradalnici su bili njegov rod. Umro je na današnji dan“, podsjetila je danas, povodom godišnjice smrti Francka McCloskeya, nekadašnja novinarka i diplomata, Envera Selimović na svom Facebook profilu kompilirajući tekstove Hamze Karčića i Seada Omeragića.

"Historija će zabilježiti gospodine Christopher, da se genocid dogodio za vrijeme našeg mandata, za vrijeme vašeg mandata kao državnog sekretara, i da ste vi i ova vlada mogli i trebali učiniti više," govorio je američki kongresmen, demokrata Frank McCloskey.

Ostaće zapamćen po protivljenju upotrebe sile u Iraku 1991. ali je bio jedan od prvih i najaktivnijih kongresmena koji su se zalagali za intervenciju, ukidanje embarga na oružje kao i upotrebu termina genocid kao preciznog opisa prirode zločina u BiH.

Ulazio je u opkoljeno Sarajevo i družio se sa običnim svijetom. Jednom prilikom, nakon neke kraće priče, izdvojio se sa 81-godišnjom staricom iz istočne Bosne, koja mu je opisala da je gledala srpsku miliciju dok su joj ubijali čitavu familiju.

Prije nego što su naoružani ušli u njenu kuću, počela je moliti sina da je ubije, jer je znala čemu će svjedočiti. Odbio je i ona je gledala kako joj kolju sina. Krivila ga je što mu je nedostajalo hrabrosti da je ubije. Bila je živa, a mrtva.

“Kongresmen McCloskey je koristio svaku priliku da skrene pažnju na događaje u BiH kao i da urgira vojnu intervenciju kako bi se sačuvala država BiH. Insistirajući da administracija tadašnjeg predsjednika Billa Clintona koristi termin genocid, McCloskey je u jednoj od polemika rekao Warrenu Christopheru: ‘Genocid se događa u Bosni, i ja mislim da je vrlo važno da gospodin Christopher zna ovo, ali sekretar Christopher neće da prizna isto…Historija će zabilježiti gospodine Christopher, da se genocid dogodio za vrijeme našeg mandata, za vrijeme vašeg mandata, i da ste vi i ova vlada mogli i trebali učiniti više.'”

McCloskeyjevo svjesno zapostavljanje vlastite političke budućnosti u korist lobiranja za vojnu intervenciju u BiH dobilo je epilog njegovim porazom na tim izborima 1994, čime je i završena njegova karijera.

“Radije ću aktivno pokušati da zaustavim ove zločine nego da vodim izbornu kampanju i pobijedim, znajući da se nisam suprotstavio ovom zločinu”, izjavio je McCloskey..

Njegov protukandidat je kazao da McCloskey “više zabrinut za Bosnu” nego za vlastitu izbornu jedinicu, dok su glasači u njegovoj izbornoj jedinici bili protiv vojne intervencije, njegovo srce kucalo je za Bosnu i Hercegovinu uz koju je, predano i čvrsto, ostao do samog kraja.

U čast ovog velikog Amerikanca, jedan od najljepših gradskih mostova u Sarajevu dobio je ime „Most Franka McCloskeyja“.