Poljski premijer Mateusz Morawiecki uzvratio je Volodimiru Zelenskom nakon što je ukrajinski predsjednik iznio prikrivenu kritiku Poljskoj na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekavši da je spor “političko pozorište” i da su “neki od naših prijatelja u Evropi napravili triler od zrna”, piše CNN.

U petak, na mitingu u Swidniku u Poljskoj, Morawiecki je uzvratio.

“Želim da kažem predsjedniku Zelenskom da nikada više ne vrijeđa Poljake, kao što je to učinio nedavno tokom svog govora u Ujedinjenim nacijama“, rekao je.

“Poljski narod nikada neće dozvoliti da se to dogodi, a odbrana dobrog imena Poljske nije samo moja dužnost i čast, već i najvažniji zadatak poljske vlade”, dodao je poljski premijer.

Komentari Morawieckog mogli bi produbiti podjele između dvije zemlje koje su ranije bile bliski saveznici ujedinjeni protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Tenzije između Poljske i Ukrajine rastu posljednjih sedmica zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita, koju je ranije ove godine uvelo nekoliko zemalja Evropske unije kako bi zaštitile egzistenciju lokalnih farmera zabrinutih da će biti potkopane niskom cijenom žita koje dolazi iz Ukrajine.

EU je prošle sedmice najavila planove da suspendira zabranu, ali je Poljska – uz Mađarsku i Slovačku – rekla da će se držati svojih pređašnjih odluka, što je izazvalo proteste Ukrajine, koja je podnijela tužbe protiv tri zemlje, a potom je došlo i do komentara Zelenskog u Ujedinjenim nacijama.

Poljska je odmah osudila njegove komentare, a Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ukrajinskog ambasadora kako bi mu izrazila svoj “snažan protest”. Nekoliko sati kasnije, poljski premijer je u otvorenoj izjavi na društvenim mrežama rekao da ta zemlja “više neće slati oružje Ukrajini jer sada naoružavamo Poljsku”.

To, čini se, ukazuje na veliku promjenu: do sada je Poljska bila jedna od najiskrenijih zemalja u kampanji za naoružavanje Ukrajine.

Ali poljski predsjednik Andrzej Duda u četvrtak je ublažio komentare svog premijera, rekavši da su oni “tumačeni na najgori mogući način”.

On je rekao da je Morawiecki samo mislio na novo oružje koje se kupuje za poljsku vojsku i da se stariji sistemi naoružanja za koje Varšava smatra da nisu neophodni za modernizaciju vlastite vojske i dalje mogu isporučivati preko granice.

NATO i evropski izvori rekli su za CNN da bi poljski stav mogao biti pokušaj da se dodvori glasačima pred izbore koji se održavaju sljedećeg mjeseca.

Poljska je dugo bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine, zajedno s brojnim zemljama bivšeg istočnog bloka koje strahuju da bi mogle biti sljedeće ako ekspanzionistički rat ruskog predsjednika Vladimira Putina bude uspješan.