Posljednje okolnosti ne idu na ruku Miroslavu Mići Kraljeviću, gospodaru života i smrti u Vlasenici, odnosno aktuelnom načelniku. Bar tako tvrde vlasenički insajderi za Tuzlapress, Kraljević se o sebi zadeverao nakon posljednjih ročišta u Sudu BiH gdje mu se sudi za ratne zločine zajedno sa Manetom Đurićem, Radenkom Stanićem i Goranom Garićem.

Naime, svjedočenja Dragice Sokić, koja je drugim svjedocima iz Durića pokazala šta je hrabrost, čestitost i ljudskost, upalilo je alarme kod Kraljevića koji, kako tvrde insajderi, sve češće razmišlja o bijegu u Srbiju odakle se u rano proljeće 1992. godine vratio iz Mladenovca u Vlasenicu.

U prilog Kraljeviću ne idu ni “bonske ovlasti” Christiana Schmidta koji je najavio kako osobe presuđene za ratne zločine ubuduće neće moći obavljati funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Kraljević je, pričaju naši izvori, učinio mnogo toga da ovako ili onako pridobije svjedoke, ali na sve nije mogao utjecati.

Iako se ne može prejudicirati ishod sudskog postupka, Kraljević, tvrde naši sagovornici, nije spreman za rizik. Zato je, tvrde oni, bijeg jedna od Kraljevićevih solucija.

Podsjetimo kako je njegov vajni advokat Slobodan Cvijetić naveo kako Kraljević nije bio na početku provođenja etničkog čišćenja i zločina u Vlasenici, ali je jučer svjedokinja Dragica Sokić navela kako ima dokument sa njegovim potpisom, a ustvrdila je i da je Mane Đurić repetirao pištolj i prijetio ubistvom.

Isti advokat je tvrdio kako u Vlasenici nije postojao Specijalni vod, a nedavno je upravo Kraljević bio organizator proslave 31 godišnjice. Bilbord na ulazu u Vlasenici “krase” Kraljević, zločinac Mladić i Pelemiš.

Kraljevićeva sestra Višnja strijeljala je 37 Bošnjaka, ali je pobjegla ruci pravde i nalazi se u Srbiji. Hoće li njenim stopama i brat Mićo?