Nakon što je uz pomoć Christiana Schmidta imenovana nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, postavlja se pitanje kakva je sudbina prijedloga izmjena Ustava FBiH koji su SDA, DF, SBiH i NES dostavili Ustavnoj komisiji Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Ovo radno tijelo trebalo je predložiti najbolje rješenje i uputiti ga Parlamentu FBiH, kako bi se odblokiralo imenovanje Vlade FBiH i u budućnosti, ali predsjednik komisije, kadar HDZ-a Mladen Bošković, nikada nije proveo Zaključak Zastupničkog doma FBiH i sazvao sastanak.

Schmidt je u svojoj odluci o imenovanju Vlade FBiH zaobišao potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende (SDA) koji u rukovodstvu Federacije BiH predstavlja Bošnjake. Lendo, podsjećamo, nikada nije pristao potpisati odluku o imenovanju nove Vlade FBiH.

“Što se tiče cijelog ovog procesa, generalno i namjere oko izmjene Ustava Federacije BiH, inicijative, zaključka Zastupničkog doma, sve je išlo u pravcu da se kupuje vrijeme. Cjelokupan proces, prema mom mišljenju, koordinirali su isključivo s visokim predstavnikom i njihove odluke, počev od zakazivanja sjednice, održavanja Kolegija, prvog obraćanja Schmidta, nakon toga i drugog, kada je nametnuo odluku, odnosno, suspendirao potpis potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende, zapravo, prekršio Ustav FBiH, govori o tome da su oni sve vrijeme imali jedan unaprijed pripremljeni scenarij koji je bio vrlo jasan”, izjavio je za Faktor Nezir Pivić (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i član Ustavne komisije ovog doma.

Podsjeća kako su nakon toga skupljali potrebnu većinu za Zastupnički dom FBiH.

“A vidjeli smo kako i na koji način. I oni su to igrali, tu u nekim kratkim rokovima kako bi postigli svoj cilj. I ono što je predsjednik Ustavne komisije Mladen Bošković (HDZ) tražio da se pošalju određeni prijedlozi, bila je, prema mom mišljenju, isključivo kupovina vremena, a što sam i ranije govorio. To se pokazalo sada istinitim tako da mi nemamo nikakvih aktivnosti u pogledu ni održavanja sjednice, niti bilo kakvih sastanaka u vezi s izmjenom Ustava FBiH”, govori Pivić i dodaje:

“Dakle, njima je od početka bio cilj da se ova vlada nametne i da to uradi visoki predstavnik. Sve vrijeme su ga pozivali da u tom smjeru djeluje. Nažalost, on je svojom odlukom, prema mom mišljenju, prekršio i Ustav Federacije BiH, prekrojio volju građana. Jasno je da su protiv ove vlade glasale dvije trećine Bošnjaka u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.”

Osvrnuo se i na to šta slijedi.

“Mislim da sada HDZ i stranke HNS-a isporučuju fakturu ‘Trojci’, ono što su oni obećali prije samog procesa, a to je da to sve ide na način da se priprema teren za izmjenu Izbornog zakona BiH po želji HDZ-a i Dragana Čovića. A svi znamo šta to znači, jednu novu diskriminaciju, a nikako poštivanje onih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje su dužni da ispoštuju. Apsolutno, oni će i dalje tražiti svoju poziciju koja će isključivo biti zasnovana čak i na diskriminaciji da bi ostvarili svoj interes. To ne znači da se bore za poziciju jednog naroda, već isključivo za poziciju jedne političke stranke”, ukazuje Pivić.

(Izvor: Faktor)