Oko 8.000 savremenih spiritualista i drugih radoznalih posjetilaca pohrlilo je prema Stonehengeu kako bi obilježili ljetni solsticij.

Ljudi obučeni kao druidi i pagani bili su među onima koji su se okupili na atrakciji u Wiltshireu u srijedu ujutro kako bi proslavili najduži dan na sjevernoj hemisferi i službeni početak ljeta.

Učesnici su period od utorka uvečer sve do zalaska sunca u srijedu proveli pjevajući, svirajući instrumente i plešući u okviru historijskog kamenog kruga.

Za neke je ljetni solsticij jednostavno dan za veselje, dok za new age spiritualiste Stonehenge i ljetni solsticij imaju vijekovima važnost. Poznato je da Sunce izlazi iza tzv. Kamena pete na sjeveroistočnom dijelu horizonta – sa svojim prvim zrakama koje isijavaju baš u srce kamenog kruga.

Stonehenge je sagrađen na ravnom zemljištu Salisbury prije nekih 5.000 godina, s jedinstvenim kamenim krugom podignutim u periodu kasnog neolita oko 2.500 godina prije nove ere.

“Stonehenge nastavlja da osvaja i okuplja ljude kako bi proslavili nastupanje godišnja doba, baš kao što se to činilo hiljadama godina. Bila je divna atmosfera od zalaska do izlaska Sunca i svi su uživali u bajkovitom jutru”, rekla je Nichola Tasker, direktorica u English Heritageu, fondaciji koja upravlja ovim historijskim lokalitetom.

Prahistorijski kameni krug ove atrakcije također se nalazi na tzv. ley linijama, historijskim poravnanjima između kamenih struktura za koje neki vjeruju da imaju mistične moći.