Izborni plakati uz autocestu u blizini Um al Fahma identični su ostalim plakatima Likuda, ali tekst na arapskom Benjamina Netanyahua tu prikazuje ga kao Abu Yaira. U tradicionalnom arapskom društvu znak je poštovanja kada ga se priziva kao oca prvorođenog djeteta.

Nakon 12 godina okretanja leđa arapskoj manjini koja predstavlja 20% stanovništva, otac Yaira Netanyahua, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pokrenuo je neobičnu kampanju među Arapima Izraela. Palestincima koji su ostali na svojoj zemlji nakon rođenja jevrejske države 1948. godine obećao je poboljšati njihove životne uvjete, a posebno da će okončati nesigurnost.

Zbog sličnosti s Nablusom, glavnim gradom sjevera Zapadne obale, Um al Fahm (56 000 stanovnika) odabran je za snimanje eksterijera Faude, serije koju je emitirao Netflix. Njegove šarene zgrade, raštrkane po brdima i dolinama, graniče sa zidom na Zelenoj liniji koji ga odvaja od palestinske teritorije, 75 kilometara sjeveroistočno od Tel Aviva.

"Likud namjerava prikupiti glasove među Arapima i postoje ankete koje predviđaju da tako može dobiti dva dodatna mjesta", kaže analitičar Thabet Abu Rass, "ali njihov glavni cilj bio je podijeliti koaliciju Zajednička lista Arapa i uspjeli su."

Raskol među strankama integriranim u taj savez, koji čini treću snagu Knesseta (parlamenta), prijeti da će ostaviti opoziciju bez mogućnosti da formira većinu koja bi mogla dati premijera nakon parlamentarnih izbora u utorak.

Netanyahu, s izbornom mašinerijom koja je bila savršeno podmazana nakon četiri opća izbora u samo dvije godine, uspio je privući stranku Raam - vjersko i konzervativno krilo Zajedničke liste - nakon što je primamio njihovog čelnika Mansoura Abbasa povlasticama za njegove birače ako daju podršku novoj Netanyahuovoj vladi. "Nije vjerovatno da će Mansour ući u izvršnu vlast, ali, u zamjenu za izlazak iz opozicije može dobiti ključne parlamentarne komisije za raspodjelu pomoći lokalnim zajednicama," kaže Abu Rass iz Abrahamove inicijative, nevladine udruge usmjerene na socijalnu integraciju arapske zajednice.

Visoka stopa kriminala u arapskim kvartovima sjevera i juga Izraela, koje je vlada uglavnom prepustila njihovoj sudbini i stihiji, konačno je digla iz letargije palestinsko stanovništvo koje živi u lošim uslovima i ima brojne probleme, poput stanovanja i obrazovanja, što ga udaljava od prosječnog životnog standarda Izraela. Također, nedavna smrt tinejdžera od zalutalog metka u okršaju između suparničkih bandi izazvala je val protesta koji su kulminirali demonstracijama u kojima je učestvovalo nekoliko desetina hiljada ljudi. Do sada je ove godine 26 Arapa  izgubilo život u nasilju na izraelskoj teritoriji.

„Sam Netanyahu, koji je svojom politikom diskriminirao izraelske arapske zajednice i koji je promovirao odobravanje Zakona jevrejske nacionalne države, norme koja je ukinula arapski kao službeni jezik želi iskoristiti glasače usred vala protesta“, tvrdi opozicioni kandidat Yusef Yabarin sa Zajedničke liste. "Bibi želi imati većinu u Knessetu i uživa imunitet od optužbi za korupciju", kaže on, podsjećajući da je Netanyahu u posljednja tri mjeseca kampanje posjetio 15 arapskih gradova, pet puta više nego u prethodnih 12 godina.

Rođen u Um al Fahmu, profesor prava Yabarin priznaje da bi zbog Abasove odluke da raskinu s arapskim izbornim savezom mogli izgubiti više od trećine svojih mjesta. "Arapske stranke neće ući u koalicijsku vladu sa cionističkom jevrejskom većinom," kaže on. "Međutim, možemo blokirati Netanyahua i podržati alternativu izvana, kao što smo to učinili 1992. godine na inauguraciji laburiste Isaaca Rabina s programom mirovnog sporazuma s Palestincima", kaže on.

Tvrdi da bi stvaranje vlastitih policijskih snaga za arapsku zajednicu moglo biti naknada u zamjenu za parlamentarnu podršku antinetanyahuovskom frontu. „Ovdje niko ne vjeruje izraelskoj policiji. Da bismo zaustavili nesigurnost, potrebni su nam agenti koji ne ovise o Ministarstvu javne sigurnosti."

Ako Mansourova stranka Raam (hebrejska kratica za Ujedinjenu Arapsku listu) premaši 3,25% nacionalnih glasova, kao što pokazuju najnovije ankete i uspije li ući u Knesset s najmanje četiri mjesta, to može značiti prednost u saradnji s Likudom i mogućnost ponovnog izbora Netanyahua bez potrebe za pridruživanjem vladinoj koaliciji.

Kuhar Ahmed Hasgan Daud vodi restoran u središtu Um al Fahma. Objašnjava šta očekuje od izbora. „Borimo se za obranu svoje prisutnosti u ovoj zemlji, a nakon više od 70 godina nije došlo do integracije u Izraelu. Mi Palestinci nemamo uticaja na Knesset”, kaže Daud opravdavajući svoju odluku da ne izađe na parlamentarne izbore u utorak. “Izraelska vlada napustila je naše društvo. Uopće ih nije briga za nas”, razmišlja naglas, dok optužuje Zajedničku listu za svoje nezadovoljstvo politikom. "Mansour se ponaša barem pragmatično i ne skriva što će učiniti."

Tradicionalni autoritet palestinskih klanova nad njihovim članovima blijedi kako se izraelsko arapsko društvo moderniziralo. Tu prazninu popunio je organizirani kriminal u odsustvu angažmana sigurnosnih snaga. Bande mnogim mladim ljudima također nude izlaz koji ne mogu pronaći na tržištu rada. „Neuspjeh dijeli i vlada koja ne ulaže u ovo područje; policija koja ne sprječava zločine i društvo koje ne preuzima odgovornost za obrazovanje svoje djece”, priznaje gradonačelnik Um al Fahma, nezavisni kandidat Shamir Mahamid.

“Ljudi se osjećaju nesigurno u vlastitom domu. Nasilje se doživljava svakodnevno, od jednostavne borbe oko parkirnog mjesta do prijetnji mafijaških porodica", kaže Mahamid  koji se sa skepsom prisjeća obećanja o javnim objektima i raspoređivanju policije koje mu je Netanyahu dao u nedavnom posjetu gradu. “Moramo to iskoristiti. Sad ili nikad. Barem će biti još policijskih stanica. Ali naši su veliki problemi obrazovanje i socijalne usluge: od 18 000 učenika u općini, 8 500 pripada nestrukturiranim obiteljima, bez stalnog posla i stana.“

Advokat Taufik Said Yabarin (53) glasaće za Zajedničku listu, unatoč tome što je priznao da živi kao građanin drugog reda. "Na ovim se izborima izraelski Palestinci nose s paradoksom da moraju birati između lošeg poznatog, statusa quo Netanyahua i radikalnih vođa nacionalističke desnice", priča dok u svojoj kancelariji pokazuje historijsku kartu Palestine iz britanskog mandata prije jevrejske države, od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, za kojom mnogi Arapi u Izraelu još uvijek čeznu.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine, posljednjima na kojima je ubjedljivo pobijedio, Netanyahu je mobilizirao svoje pristaše iz kibuca rečenicima poput: "Arapske horde dolaze (glasati)!" Sad se arapskim hordama udvara bez imalo stida u potrazi za njihovim glasovima.