Tinejdžer koji je pomogao u krađi Wrigley's žvakaćih guma u vrijednosti od 30.000 funti kako bi otplatio dug, izbjegao je slanje u zatvor.

Osamnaestogodišnji Keon Sanderson bio je dio trojca koji su upali u kamion dok je vozačica spavala. Grupa je uzela sedam od 19 paleta žvakaćih guma nakon što su razrezali bočnu stranu vozila tokom "sofisticirane" operacije 4. maja ove godine. Pobjegli su s mjesta događaja nakon što ih je drugi vozač uočio i pozvao policiju, što je izazvalo jurnjavu duž autoceste do Cheltenhama. Na kraju su vozili u krivom smjeru prije nego što su ostavili svoj kamion i pobjegli.

Sanderson i suoptuženi 20-godišnji Ellis Benecke – nekoć obećavajući nogometaš čije su nade u karijeri uništili droga i dugovi – uhapšeni su ubrzo nakon toga. Vozačica kamiona otkrila je kako je uzela sedam dana slobodno jer ju je kompletna situacija, kako je kazala, duboko potresla.

Sanderson je bio "prisiljen" na raciju kako bi otpisao svoje nepodmirene dugove i kako bi profitirao od prodaje žvakaćih guma, rekao je na Krunskom sudu u Gloucesteru. Isto tako, rekao je da je u kompletnoj akciji bio obični "pješak" te da nije igrao "apsolutno nikakvu ulogu" u planiranju pljačke.

"Ovo je u velikoj mjeri učinjeno pod palicom pojedinca koji je bio mnogo stariji od njega", rekla je braniteljica Mandla Ndlou.

Policija je isprva mislila da je Sanderson, iz Birstalla u blizini Leedsa, West Yorkshire, vozač koji je pobjegao, ali sada prihvata da to nije bio slučaj, rečeno je na sudu.

Osamnaestogodišnjak je priznao krivnju za krađu, posjedovanje kanabisa i nedavanje alkotesta, uzorka krvi ili urina na analizu.

Osudivši ga na deset mjeseci zatvora, uvjetno na 18 mjeseci, sudac zapisničar Richard Mawhinney rekao je da je ovo bila sofisticirana i planirana operacija identificiranja vozila iz kojeg je roba trebala biti ukradena. Ipak, dodao je kako Keon Sanderson ipak nije bio mozak operacije. Dobio je i 150 sati neplaćenog rada, 200 funti sudskih troškova i zabranu vožnje na cesti 18 mjeseci jer je odbio podvrgnuti se alkotestu ili dati uzorak.

Benecke iz Leedsa osuđen je na osam mjeseci zatvora, uvjetno na 18 mjeseci i 140 sati neplaćenog rada zbog krađe i posjedovanja kanabisa. Na istom sudu u ponedjeljak mu je izrečena kazna nakon što je također priznao učešće u pljački radi podmirenja duga.