Zastupnički dom federalnog Parlamenta u formi nacrta usvojio je Zakon o unutrašnjoj trgovini kojim se uvodi novi propis – zabrana rada nedjeljom u trgovačkim objektima. Federalni ministar trgovine Amir Hasičević izjavio je da je jedan od razloga to što je u nekim općinama već uvedena neradna nedjelja i da treba ujednačiti propise.

Neradna nedjelja u trgovačkim objektima u susjednoj Hrvatskoj uvedena je prošle godine. Općine o kojima ministar Hasičević govori su pojedine hercegovačke općine, odnosno Mostar i Čapljina, koje su se u ovom slučaju povinovale zakonu Hrvatske, pa sada to treba opravdati uvođenjem neradne nedjelje i u ostatku Federacije BiH.

Pitanje za ministra Hasičevića i Parlament Federacije BiH jeste moramo li, zaista, poštovati volju Republike hrvatske ili imamo slobodu vlastitog izbora? I ovdje nije uopće bitno smatrali neko da radnici u trgovini moraju imati barem jedan slobodan dan – moraju, ali mora li biti baš nedjelja. Zakonom je već ranije uređeno to pitanje, radnici moraju imati dva slobodna dana, a do radnika i poslodavca je da se dogovore koji će to biti dani. Možda bi nekome više odgovaralo da mu je petak neradni dan. To je sloboda izbora.

No, na stranu sve to, uvođenje neradne nedjelje u svim trgovačkim objektima štetno je za privredu posebno za turistički sektor. Recimo, na Baščaršiji u špici turističke sezone, ćevabdžinica može raditi nedjeljom, jer nije trgovačka djelatnost, a suvernirnica pored nje ne može. Je li to pravedno?

Ipak, ima jedna, uslovno rečeno, pozitivna stvar. Vlasnici benzinskih pumpi već trljaju dlanove i spremno čekaju neradnu nedjelju. Oni mogu raditi, naravno, pa će oni i pokupiti sav nedjeljni promet. Na nekim benzinskim pumpama već imate mini markete, a kada dođe neradna nedjelja, marketi više neće biti mini.