Kostur dinosaura dug osam metara prodan je na aukciji za 6,6 miliona eura, što je četiri puta više od očekivane vrijednosti, privatnom kolekcionaru u SAD-u za kojeg se kaže da je veliki zaljubljenik u otkrića vezana za triceratopse, dinosaure s oklopom. Triceratops je među najizrazitijim dinosaurima zbog tri roga na glavi (jedan na nosu i dva na čelu), koji su i zaslužni za njegovo latinsko ime.

Kostur star 66 miliona godina, koji je pripadao triceratopsu od milja poznatom kao Veliki John, sačuvan je u procentu od 60 posto, a otkriven je u Južnoj Dakoti u SAD-u 2014. godine. Na njegovoj pažljivoj obradi za aukciju radili su italijanski stručnjaci, piše Guardian.

Završit će u SAD-u u privatnoj kolekciji neimenovanog kupca, za kojeg su iz aukcijske kuće Drouot u Parizu rekli da se „zaljubio“ u skelet dinosaura nakon što ga je došao pogledati. Kupac je pobijedio deset drugih ponuđača, od kojih su čak trojica povisila cijenu u posljednjim minutama znatno više iznad očekivanih 1,5 miliona eura.

„Nisam ovo očekivao“, rekao je Iacopo Briano, paleontolog koji je nadgledao prodaju.

Veliki John živio je na kraju razdoblja krede, posljednje ere dinosaura, i smatra se da je umro u Velikom potopu nakon čega mu je leš ostao zaglavljenim u blatu, koje je i sačuvalo njegove ostatke sve do danas. Povreda roga u blizini njegove lobanje sugerira da je bio dijelom barem jedne žestoke borbe.

Iako Veliki John odlazi u privatnu zbirku, iz spomenute aukcijske kuće su naveli da još uvijek postoji mogućnost da kupac „posudi“ ovaj kostur nekom muzeju ili galeriji za javno razgledanje.

Iako je ovaj primjerak prebacio očekivanu cijenu, prodaja kostiju dinosaura može biti izuzetno nepredvidiva. Primjerice, 2020. godine nekoliko primjeraka izloženih u Parizu nije našlo kupce nakon što nisu uspjeli postići minimalne cijene.