Jedna od ikona naše kulture je metalna žica s dvije paralelne linije spojene ovalnim vrhovima, naprava koja omogućuje spajanje papirnatih dokumenata bez njihovog oštećenja. Ni internet sa svojom inovativnom snagom, ni svi algoritmi zajedno nisu uspjeli spajalicu potisnuti u zaborav. I to unatoč činjenici da je to jednostavan komad žice, mudro savijene.

Spajalica je izum iz devetnaestog stoljeća. Amerikanac Samuel B. Fay napravio je prvi poznati dizajn spajalice. Svojim je izumom namjeravao zamijeniti pribadače koje su služile za pričvršćivanje papirića na odjeću, kako ne bi ostavljali "ni najmanji trag na njoj kad se skinu".

Patent za taj neobični izum registriran je pod brojem 64.088 23. aprila 1867.

Godine 1893. njujorška firma Cushman & Deninson, specijalizirana za opskrbu uredskim materijalom, objavila je uz veliku pompu da je revolucionarni izum navršio svojih prvih četvrt stoljeća. Upravo je ta firma 1904. godine registrirala dizajn kopče kakvu danas poznajemo i to pod imenom Gem clip. Od tada, a prošlo je više od stotinu godina, njen dizajn nije se ni malo mijenjao, samo je metal presvučen plastikom u boji kako bi bio privlačniji.

Unatoč svemu, međunarodnu slavu stekao je Norvežanin Johan Vaaler (1866.-1910.) kao izumitelj spajalice. Istina je da je dizajnirao novi model kopče, ali ona je bila potpuno pravokutna i bila je mnogo manje funkcionalna, no norveški gradić Sandvik pamti njegov izum spomenikom u obliku divovske spajalice visoke sedam metara. Godine 1999. norveška vlada izdala je prigodnu markicu.

U ovoj skandinavskoj zemlji spajalica ima posebnu konotaciju: simbolizira neposluh tokom nacističke okupacije. A kako je prije Drugog svjetskog rata ova država bila zadužena za opskrbu Njemačke željezom, ponajviše iz luke Narvik, saveznici su pripremili plan za prekid opskrbe tim mineralom. Detalje operacije presrela je njemačka kontrašpijunaža i Hitler je naredio trenutnu invaziju na nordijsku zemlju.

Tokom njemačke okupacije bilo koja vrsta obilježja s nacionalnom zastavom Norveške ili kralja koji je bio u egzilu, bila je zabranjena pod prijetnjom smrtne kazne. Kao čin bunta, studenti su počeli nositi jednostavnu spajalicu zakačenu na odjeću.