"U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić“, stoji u saopštenju Grada Zagreba.

„Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu“, saopštili su.

Iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti su potvrdili da će Zagreb do izbora voditi dugogodišnja Bandićeva suradnica Jelena Pavičić Vukičević (46), jedna od dviju zamjenica gradonačelnika. Druga zamjenica je Olivera Majić. Naime, u slučaju smrti gradonačelnika nakon dvije godine mandata do izbora Grad vodi netko od njegovih zamjenika. Jelena Pavičić Vukičević je suradnica Bandića od početaka njegove karijere, a sama ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju Gradom jer je bila i zamjenica i pročelnica.

Nakon objave vijesti o smrti novinari su pred stanom gradonačelnika Bandića u Bužanovoj ulici zatekli šefa Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavlu Kalinića i odvjetnika Krešimira Krsnika. "Šokiran sam", rekao je Kalinić. Sa raznih strana stižu poruke nevjerice i iskrene sućuti. Bandić je, bez sumnje, bio političar koji je znao komunicirati sa narodnim masama koje su ga nagrađivale davanjem povjerenja na izborima.  

Hrvatski mediji prenose da je Milan Bandić, najdugovječniji zagrebački gradonačelnik, već neko vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem nakon što je 2003. imao je teški moždani udar. Tada se relativno dobro oporavio, ali zadnjih godina često je boravio na liječenju. Prije tri godine zbog srčanih problema ugrađen mu je stent, a u junu prošle godine također mu je pozlilo pa je bio hospitaliziran u KBC-u Zagreb. U međuvremenu imao je plućnu emboliju i nekoliko kirurških zahvata, ali to nije zaustavilo njegove političke ambicije i pripremu za nove lokalne izbore. Čak 20 godina Bandić je bio prvi čovjek Zagreba te je bio prepoznatljiv po izreci „idemo delat“. Ponavljao je da „radi 16 sati dnevno 365 dana u godini i tako već 20 godina“.

U 2021. očekivali su ga novi lokalni izbori. Mnogi su govorili da je došao čas njegovog konačnog političkog pada. Drugi su upozoravali da se mnogi uzalud raduju jer su Bandićev kraj do sada mnogi najavljivali, ali on je vazda izlazio kao pobjednik. Prema mišljenju relevantnih analitičara mala je mogućnost da ne bi osvojio i naredne izbore. Nakon njegove smrti zasigurno će doći do tekstonskih poremećaja na političkoj sceni Grada Zagreba, ali i puno šire od toga. Bez obzira na to što Bandić nikada nije uspio svoje političko djelovanje ojačati mimo granica Grada Zagreba, bio je vrlo vješt političar koji je znao "iz ničega" stvoriti prevagu na političkoj sceni i biti jezičac na vagi u sastavljanju državne vlasti.  

Rođen je 22. studenog 1955. u Mamićima Donjim, zaseoku Cerov Dolac, mjestu između Klobuka i Gruda, te je plijenio i pažnju svojim odnosom prema rodnoj zemlji. Od prijateljskih odnosa prema Bošnjacima do izjave „o trećem entitetu“, izgleda da svojim djelovanjem i često urnebesnim izjavama nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim.

No, ne dijele svi osjećaje sućuti. Vlasnik portala Index.hr Matija Babića, koji je godinama bio u raznim medijskim sporovima sa gradonačelnikom Bandićem poručuje da je „Bandić krepao“.

„Činjenica da je Bandić mrtav znači da će prestati raditi štetu gradu i desecima tisuća ljudi koji nisu članovi korupcijske hobotnice koja ga je održavala na vlasti u zamjenu za uhljebarine, dječje doplatke i najskuplje besplatne knjige na svijetu. Teško je shvatiti zašto toliko političara odluči život provesti kao smeće kad u grob ne možeš odnijeti ništa i jedino što je bitno je ono što ostaje za tobom. A što je Bandićeva ostavština? Par fontana, deseci tisuća uhljebljenih parazita (koji će već sutra tražiti novo govno na koje će se prikačiti) i ruševina od grada. Nemojmo se prenemagati, za njim možete žaliti samo ako spadate među smeće koje je uhljebio ili našim novcem kupio. Svi ostali mogu žaliti što nije krepao 20 godina ranije, kad su mu već prvo SDP, Račan i Milanović, a potom dečki s Knežije, omogućili da uništi jedan čitav grad“, piše vazda neukusni Babić.

I nije jedini koji je na ovaj način komentirao smrt Milana Bandića. Očito je, tek nekoliko sati nakon njegove smrti, da se uz ime Milana Bandića vežu suprostavljeni i krajnje emotivni zaključci.