Sjedinjene Američke Države objavile su u petak 3. marta da šalju novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 400 miliona dolara. Pomoć se u najvećoj mjeri sastoji od municije, ali će prvi put uključivati i taktičke mostove za kretanje tenkova i oklopnih vozila.

Dodatna municija šalje se kako bi se pomoglo povećanje zaliha u iščekivanju proljetne ofanzive.

Berlin je u januaru pristao da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i saopćio je da će sarađivati sa saveznicima da pošalju još vojne opreme. Očekivalo se da će njemačka pomoć Ukrajini biti glavna tema kada se u petak u Bijeloj kući sastanu američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz. Nekoliko NATO saveznica obećalo je niz oklopnih borbenih vozila.

“Ovaj paket vojne pomoći uključuje više municije za HIMARS i haubice koje je dostavila SAD, a koje Ukrajina tako efikasno koristi za odbranu, kao i municiju za borbena pješadijska vozila Bradley, mostove za pokrete oklopnih vozila, municiju i opremu za rušenje i drugo održavanje, obuku i podršku”, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken, najavljujući pomoć.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Sjedinjene Američke Države poslale su Ukrajini opremu vrijednu više od 30 milijardi dolara. Ovo je 33. put da se Bidenova administracija poziva na svoje ovlasti kako bi poslala sredstava za Ukrajinu.

U ovom paketu pomoći Sjedinjene Američke Države osiguravaju dodatnu municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme, dodatne topničke metke kalibra 105 mm i 155 mm i dodatnu municiju od 25 mm.

Paket uključuje i mostove koji se pokreću oklopnim vozilima. Ova vozila dizajnirana su da prate oklopne kolone i daju im mogućnost da prelaze rijeke, potoke, jarke i rovove. Mostovi se nose na šasijama oklopnih vozila i spuštaju se na obale rijeka ili potoka. Kada se prijelaz završi, vozilo može pokupiti most na drugoj obali i nastaviti dalje.

Paket će također uključivati ​​municiju za rušenje i opremu za uklanjanje prepreka. Kako bi pomogao Ukrajincima da održe svoje snage u borbi, paket sadrži i opremu za testiranje i dijagnostiku za podršku održavanju i popravci vozila, kao i rezervne dijelove i drugu opremu na terenu.

Od ruske invazije, pomoć koju su Sjedinjene Američke Države pružile promijenila se kako se priroda rata mijenjala. Na početku sukoba Ukrajincima je bile potrebne jačanje protuoklopne i protuzračne odbrambene sposobnosti. Sjedinjene Američke Države u Ukrajinu su poslale protuoklopne sisteme Javelins i oružje protuzračne odbrane Stinger.

Nakon što je ukrajinska vojska odbila ruski napad na Kijev, artiljerija je postala važnija, a SAD su odgovorile haubicama i visoko pokretnim artiljerijskim raketnim sistemima i municijom. Zračna odbrana ostala je prioritet, a SAD su poslale nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-zrak i obećale bateriju protuzračne odbrane Patriot. Priroda rata ponovo se  mijenja, a Sjedinjene Američke Države poslat će 31 glavni borbeni tenk M1A2 u Ukrajinu.

Ali Sjedinjene Američke Države samo su jedna od nacija koja podržava pravo Ukrajine na suverenitet. Prema podacima američkog Ministarstva odbrane, više od 50 zemalja iz cijelog svijeta obećale su više od 1.000 tenkova i drugih oklopnih vozila. Isporučili su ili obećali više od 800 artiljerijskih sistema, i isporučili su više od dva miliona metaka artiljerijske municije i više od 50 naprednih sistema za višestruko lansiranje raketa.

(Izvor: FENA / U.S. Department of Defense)