Dubai je ukinuo porez na alkohol od 30 posto u očiglednom pokušaju da potakne turizam.

Takođe će prestati naplaćivati ​​dozvole za alkohol, nešto što moraju imati stanovnici koji žele piti.

Dubai je već neko vrijeme popuštao zakone, dopuštajući prodaju alkohola danju tokom ramazana i odobravajući dostavu na kućnu adresu tokom pandemije.

Smatra se da je ovaj najnoviji potez pokušaj da se grad učini privlačnijim za strance, suočen s konkurencijom susjeda.

Dvije kompanije koje distribuiraju alkohol u Dubaiju, Maritime and Mercantile International (MMI) i African & Eastern navele su da će smanjenje poreza odraziti na potrošače.

“Otkad poslujemo u Dubaiju, više od 100 godina, pristup emirata ostao je dinamičan, osjetljiv i inkluzivan”, rekao je glasnogovornik MMI Tyrone Reid za AP.

“Ovi nedavno ažurirani propisi ključni su za nastavak sigurne i odgovorne kupovine i konzumiranja alkohola u Dubaiju i UAE.”

Nije jasno da li će ovaj potez, koji je stupio na snagu u nedjelju, biti trajan. Financial Times opisao je ovaj potez kao jednogodišnju probu, pozivajući se na svoje izvore.

U Dubaiju, poznatom kao “prijestolnica partija” u Zaljevu, devedeset posto stnaovništva čine useljenici. Stanovništvo se obično voze u Umm al-Quwain i druge emirate kako bi kupili alkohol.

Dubai je kroz historiju uspio privući više turista i bogatih stranih radnika od svojih susjeda, dijelom zbog svoga odnosa prema liberalnijem načinu života.

Ali sada se suočava sa sve većom konkurencijom koja širi svoje ugostiteljske i finansijske sektore.

Nemuslimani u Dubaiju moraju imati najmanje 21 godinu da bi mogli piti ili prevoziti alkohol za šta ima treba dozvola u obliku plastične kartice koju izdaje policija.

(Izvor: BBC)