Društvenim mrežama šire se šokantne objave Slađane Todić, studentice Univerziteta u Sarajevu, koja je jučer, tokom Dana žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 28. godišnjice Genocida nad Bošnjacima, na svom profilu veličala ratnog zločinca Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog na doživotnu zatvorsku kaznu zbog najtežih zločina, uključujući i Genocid u julu 1995. godine.

U svojoj objavi na Instagramu koju prenose drugi studenti, Todić je uz tri prsta slavila Genocid počinjen u Srebrenici, a uz Mladićevu fotografiju napisala je:˝Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostao naš heroj. Živio generale˝.

˝Nakon što su joj kolege skrenule pažnju, ona je odgovorila:´Nek smo vas pobili, odj*bi´. Studenti su njene objave poslali i dekanu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, na kojem izvjesna studira˝, napisao je jedan od korisnika društvene mreže Facebook.

Jasmin Ahić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije se s ciljem pravovremenog i tačnog informiranja studenata i uposlenika Univerziteta u Sarajevu oglasio saopćenjem u kojem je, uz ostalo, naveo da je zaprimio prijavu o neadekvatnom ponašanju studentice Fakulteta na društvenim mrežama, kao i o sadržaju privatne prepiske među studentima.

˝Dekan fakulteta još jutros poduzeo je aktivnosti u okviru svojih nadležnosti ka utvrđivanju činjeničnog stanja i okolnosti u vezi ove prijave˝, navodi se u saopćenju.

Situacija je još više skandalozna iz razloga što se Todić opredijelila za profesiju kriminaliste i ˝čuvara zakona˝ pa danas-sutra, ukoliko okonča studij i bude zaposlena, nesumnjivo je da će dolaziti u kontakt i sa preživjelim žrtvama Agresije i Genocida, a ponašanje i stavovi koje zastupa u suprotnosti su sa zakonom.