Twitter i Facebook su odličan izum. Ako ništa, a ono jer pokažu iz dana u dan kako nam sudbinu pokušavaju krojiti dosadni, neinteligentni, iznimno ograničeni ljudi. Takve najčešće sarkazam izbaci iz mulja na površinu. Eto, recimo, SDP-ov Damir Mašić ili besposlena a samozvana polunepismena analitičarka Ivana Marić.

Čak je na tu temu imao šta reći i izvjesni Denijal Hadžović, hroničar saobraćajnih nesreća u Srbiji i seksualnih odnosa u srbijanskim reality programima, čime svakodnevno popunjava prostor u danas otužnom glasilu, „niskotiražnom portalu“ umrle političke partije koja se nekada zvala pompezno SBB BiH.

Njih troje skočili su na zadnje noge da napadnu Bakira Izetbegovića zbog njegove sarkastične izjave o sastanku u Dodikovom rakijskom podrumu.

Izetbegović je njome ironično komentirao tvrdnje opozicije koja je do sada tvrdila da se sastanci o konstituiranju vlasti ne smiju održavati u kafanama i restoranima ali također i odlazak na noge političaru koji Bošnjake namjerno naziva muslimanima računajući tako na simpatije većinski islamofobnog Zapada.

U članku objavljeniom na portalu Klix stoji da je Izetbegović „istakao i kako fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama veću kontrolu u zakonodavnim tijelima“, te nastavlja: "I da uvjetovanjem prilikom formiranja vlasti i njenom funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima BiH. Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava lidera SNSD-a koji je najavio da će blok Srbi-Hrvati odlučivati ko će u vlast, a da to neće biti, kako to on kaže, muslimani. Jučer smo vidjeli jedan sastanak u njegovoj alkoholnoj, vinskoj destileriji kojoj su se muslimani odazvali...“

Odmah se, kao pokvaren zub, upalio Nermin Nikšić. Raspisao se po Twitteru i Dragan "bošnjačka kvota" Mioković, mlada nada Naše Stranke. 

Ali ovaj je Izetbegovićev sarkazam prvi potrčao na svom Twitteru komentirati likom i djelom dosadni, nepotrebni Mašić, uopće, naravno, ne shvatajući na što predsjednik SDA aludira: „Zaboravio Bake, inače prije agresije degustator alkoholnih pića po priči njegovih prijeratnih ahbaba, da je u kafani punoj alkohola prije nekoliko godina potpisao ponižavajući mehanizam koordinacije kojim je ulogu kantona i entiteta izjednačio sa državom“, napisao je Mašić.

Mašić, SDP-ov bezlični apartčik, vjerovatno je Izetbegovića pomiješao sa potpredsjednikom svoje partije, pravosnažno osuđenim zbog marisanja u alkoholiziranom stanju po nekim prčvarnicama u okolini Bugojna. Ili možda sa trenutnim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojeg, eto, nisu ni trebali odvesti u kafanu da bi Dodiku s obje ruke isporučio Zakon o prebivalištu. (Da, mislimo na istog onog koji nije obilježio Dan državnosti jer je morao gostovati u programu privatne televizije.)

Isti onaj Mašić koji je pred oktobarske izbore, nakon što je Dragan Čović  najavio da će novi predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine trebala biti osoba iz HNS-a, izjavio: “Konačno je red na sposobnog premijera kako god se on/ona izjašnjavali a ne na nacionalističkog separatistu koji nije u stanju objasniti ni porijeklo svoje imovine. Ovdje ću se zaustaviti. Sikter.”

Mašić iz stranke koja je u Parlamentu Bosne i Hercegovine zaustavljala Dodikove antidržavne projekte, kakav je centrala na Drini. A sada mu, u rakijskom podrumu, uz osmijeh i zagrljaj, odvrnula vodu ze elektranu.