Zvaničnici Pentagona i obavještajnih službi pokušavaju shvatiti porijeklo tri neidentificirana leteća objekta uočena iznad Aljaske, Kanade i Michigena koje su američki borbeni avioni oborili projektilima u petak, subotu i nedjelju.

U subotu su vojni zvaničnici otkrili radarski bljesak iznad Montane, koji je potom nestao. Onda se u nedjelju opet pojavio bljesak iznad Montane, zatim iznad Wisconsina i Michigena. Kada su vojni zvaničnici dobili vizuelnu potvrdu, naredili su avionima F-16 da ga obore iznad jezera Huron.

Sjevernoamerička komanda zračno-svemirske odbrane – NORAD – prilagodila je svoj radarski sistem kako bi ga učinila osjetljivijim. Kao rezultat toga, broj objekata koje je radar otkrio naglo se povećao. Drugim riječima, NORAD prikuplja sve više upada jer ih traži, podstaknut povećanom svjesnošću izazvanom bijesom zbog špijunskog balona, ​​koji je plutao nad Sjedinjenim Američkim Državama sedmicu prije nego što ga je avion F-22 oborio 4. februara.

“Pobliže smo proučavali naš zračni prostor na ovim visinama, uključujući i poboljšanje radara, što bi barem djelomično moglo objasniti povećani broj objekata otkrivenih u protekloj sedmici”, rečeno je na konferenciji za novinare u nedjelju navečer.

Američki zvaničnici nisu potpuno odbacili teorije da bi moglo biti još objekata. Neki zvaničnici teoretiziraju da bi objekti mogli biti iz Kine ili neke druge zemlje, i da bi mogli biti usmjereni na testiranje sposobnosti otkrivanja.

Objekt uočen kako se približava jezeru Huron u nedjelju letio je na visini od 15 kilometara i predstavljao je potencijalnu prijetnju civilnoj avijaciji, pa je predsjednik Biden naredio da se obori, rekli su američki zvaničnici. Imao je osmougaonu strukturu s visećim žicama, dodali su.

Američki i kanadski zvaničnici kažu da su objekti oboreni u petak i subotu također letjeli niže od špijunskog balona, ​​što je predstavljalo veću opasnost za civilne avione, pa je to lidere navelo da narede njihovo uništenje. Ta dva objekta letjela su iznad dijelova Aljaske i Jukona koji imaju malo stanovnika, a treći objekt, srušen u nedjelju, bio je iznad vode, tako da su rizici od padajućeg krhotina bili minimalni.

Špijunski balon koji je lebdio preko Sjedinjenih Američkih Država letio je na mnogo višoj visini, na 46 kilometara, i nije predstavljao opasnost za letjelice. Ali bilo kakav otpad mogao je udariti ljude na zemlju, rekli su zvaničnici Pentagona.

Tokom vikenda, zvaničnici su izjavili da još pokušavaju utvrditi koja su to tri objekta. Prvi, rekao je službenik Ministarstva odbrane, najvjerovatnije nije balon – i raspao se u komade nakon što je oboren u petak. Kanadske vlasti su subotnji objekt opisale kao cilindričan, a američki zvaničnici kažu kako je vjerovatnije da je u pitanju ipak neka vrsta balona. Činilo se da objekt u nedjelju nije balon, rekao je još jedan zvaničnik.

NORAD radar pratio je prva dva objekta najmanje 12 sati prije nego što su oboreni. Ali zvaničnici Ministarstva obrane nikada nisu rekli da li su objekte zabilježili na radaru prije nego što su se približili američkom zračnom prostoru. Jedan zvaničnik rekao je da nije jasno šta te objekte održava u visini.

Američki zvaničnici rekli su da pregledavaju video i druga očitanja senzora koje su prikupili američki piloti koji su promatrali objekte prije njihovog uništenja. Ali tačna priroda objekata, odakle su i čemu su namijenjeni neće biti potvrđena sve dok FBI i Kraljevska kanadska konjička policija ne budu imali priliku temeljito ispitati ostatke.

Upitan tokom konferencije za novinare u nedjelju da li je isključio vanzemaljsko porijeklo, general Glen D. Van Herck, komandant Sjeverne komande zračnih snaga, rekao je: “Nisam ništa isključio u ovom trenutku.” Ali u intervjuima u nedjelju, zvaničnici nacionalne sigurnosti odbacili su svaku pomisao da bio ono što je vojska skinula s neba moglo predstavljati bilo kakvu vrstu vanzemaljskih posjetilaca. Niko, rekao je jedan visoki zvaničnik, ne misli da su ove stvari ništa drugo do uređaji napravljeni ovdje na Zemlji.

Luis Elizondo, vojni obavještajac, koji je vodio Pentagonov NLO program do 2017. godine, složio se s tim. Ali on je rekao da Bidenova administracija mora pronaći način da izbalansira budnost nad onim što se dešava na nebu iznad Amerike, što je težak zadatak.

“Ono što se sada dešava jeste da koristite jeftinu tehnologiju da uznemiravate Ameriku”, rekao je on u intervjuu. “To je efikasan i jeftin način da Kina to uradi, i što više gledate u nebo, više ćete toga vidjeti.”

Na poticaj Kongresa, Pentagon i obavještajne agencije posljednjih su godina intenzivirali proučavanje neobjašnjivih incidenata u blizini vojnih baza. Studije o onome što obavještajna zajednica naziva neidentificiranim zračnim fenomenima ukazale su na dosad neotkrivene napore za praćenje američkih vojnih vježbi i baza. Mnogi od tih neobjašnjivih incidenata bili su baloni, a za neke od njih vjeruje se da ih je poslala Kina.

U javnom izvještaju objavljenom prošlog mjeseca, obavještajna zajednica izvijestila je da je od 366 neobjašnjivih incidenata, za njih 163 kasnije utvrđeno kako su pitanju bili baloni. U povezanom povjerljivom dokumentu, čije je nalaze ovog mjeseca objavio The New York Times, navodi se da bi najmanje dva incidenta u američkim vojnim bazama mogla biti primjeri napredne zračne tehnologije, koju je vjerojatno razvila Kina.

“Sada možemo procijeniti obrasce leta i putanju na mnogo znastveniji način”, rekla je njujorška demokratska senatorica Kirsten Gillibrand. Ona je napisala nedavni zakon koji nalaže veće interno vojno izvještavanje i analizu zračnih pojava, što dovodi do većeg broja dokumenata o njihovim uočavanjima. “Morate znati ko koristi tehnologiju i šta je ona.”

Najalarmantnija teorija koju razmatraju neki američki zvaničnici jeste da objekte šalje Kina ili neka druga sila u pokušaju da saznaju više o američkom radaru ili sistemima ranog upozorenja.

Visoki zvaničnik administracije rekao je da je jedna teorija – a osoba je naglasila da je to samo teorija – da su Kina ili Rusija poslale objekte da testiraju američke sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka. Mogli bi biti poslani da saznaju koliko brzo Sjedinjene Američke Države postaju svjesne upada i koliko brzo vojska može odgovoriti na takav upad, rekao je zvaničnik.

Američki zvaničnici ujedinjeni su u uvjerenju da je špijunski balon koji je prošao kroz Sjedinjene Američke Države bio kineska mašina namijenjena za nadziranje američkih vojnih baza. Zvaničnici su rekli kako nije jasno je li Kina imala potpunu kontrolu nad balonom tokom cijelog putovanja. Objasnili su da je imala barem ograničenu sposobnost da njime upravlja, te da je balon manevrirao 3. februara prije nego što je oboren sljedećeg dana.

Drugi američki zvaničnik rekao je da je kineski špijunski balon opremljen mehanizmom za samouništenje, ali ga Peking nije iskoristio, što je potencijalni znak da kineski zvaničnici žele nastaviti prikupljati obavještajne podatke, čak i nakon što su otkriveni.

Otkrivanje balona od strane Pentagona 2. februara dovelo je do javne diplomatske krize između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Kineske novine izvijestile su u nedjelju da su lokalne pomorske vlasti u provinciji Shandong na istočnoj obali uočile “neidentificirani leteći objekt” u vodama pokraj grada Rizhao i da se spremaju da ga obore.

Ako je bilo koji od uređaja uništenih u Sjevernoj Americi u posljednja tri dana bio kineski, to bi predstavljalo veliku provokaciju

Čini se da zvaničnici u Pekingu žele ograničiti tenzije oko špijunskog balona, ​​sugerirajući nekim američkim zvaničnicima da je manje vjerovatno da će najnoviji objekti biti namjerne kineske provokacije ili testovi.

Govoreći prošle godine na Konferenciji o sigurnosti u Aspenu u Coloradu, general Van Herck rekao je da su se Sjedinjene Američke Države borile da otkriju određene upade. General je kazao da radari NORAD-a ne mogu adekvatno otkriti hipersonične i druge prijetnje.

Ali, također je rekao da Sjedinjene Američke Države i Kanada ulažu u novi radar kako bi bolje identificirali potencijalne prijetnje, kao i da razvijaju sisteme vještačke inteligencije koji bi pomogli u otkrivanju mogućih upada.

“Veoma sam ohrabren kuda idemo”, rekao je general Van Herck prošlog jula, “ali i dalje imamo neke izazove na kojima trebamo raditi.”

(Izvor: The New York Times)