Riječ je o izložbi 2. rendžerskog puka Oružanih snaga BiH, koja kroz dvadesetak izloženih panoa opisuje historiografiju bosanskohercegovačke države kroz jednu militarnu perspektivu. Izložba prikazuje Bosnu i Hercegovinu kroz vjekove, od povelje Kulina bana do današnjeg dana. Prikazuje najznačajnije dokumente i najznačajnije datume u historiji Bosne i Hercegovine i sastavljena je od tri segmenta. U prvom dijelu niz dokumenata i eksponata hronološki ilustruju historijat Bosne i Hercegovine od njenog nastanka do današnjih dana. U drugom segmentu izložbe predstavljene su ratne zastave svih jedinica Drugog korpusa Armije RBiH, a u trećem segmentu prezentirano je raznovrsno naoružanje i oprema koju su u proteklom ratu koristili borci Drugog korpusa Armije RBiH.

Izložbu je otvorio general OSBiH Refik Lendo koji je kazao kako je cilj izložbe da se naše pobjede u toku odbrambeno oslobodilačkog rata ne zaborave, da mladim generacijama prenesemo i pokažemo da se ovo ne smije zaboraviti.

“Veliki broj poginulih i ranjenih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine nas obavezuje da historiju ne smijemo zaboraviti, učenje naše historije garant je da nam se to neće ponoviti", rekao je Lendo.

Izložba „Domovina u srcu“ bit će otvorena u Kulturno-sportskom centru Bugojno do 6. augusta 2022. godine.