BH Pošta se oglasila saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, velikog broja pristiglih upita, te upozorili korisnike usluga i građane da su SMS poruke o prispijeću pošiljki, a u kojima se traže dodatni lični podaci, lažne.

- Molimo sve korisnike da svoje bankovne i ostale lične podatke ne šalju na zahtjeve koji im stižu putem poruka ili mailova sa nepoznatih brojeva i adresa, jer BH Pošta ne traži svojim korisnicima lične podatke u smislu broja kartice i druge sigurnosne podatke. Svaki takav pokušaj je zloupotreba znaka i logotipa BH Pošte - ističu iz BH Pošte.

Savjetuju korisnicima da izbjegavaju bilo kakav vid interakcije sa ovakvim stranicama i profilima, jer se u većini slučajeva radi o pokušaju krađe podataka putem lažnih transakcija.

Napominju da se ni u kojem slučaju u privatnim porukama ili komentarima ne ostavljaju podaci  o bankovnim karticama i lični podaci jer se oni mogu iskoristiti od trećih lica za direktnu krađu novca sa bankovnih računa.

 - Linkovi koji su automatski generisani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na iste. Ime naše kompanije je i ranije korišteno u ovakvim i sličnim napadima, ali u posljednje vrijeme zabilježen je ogroman broj pokušaja prevara putem lažnih SMS poruka i mailova, te još jednom upozoravamo korisnike naših usluga i sve građane da budu maksimalno oprezni - dodaju iz BH Pošte.  

BH Pošta je, kako naglašavaju, poduzela sve što je bilo u okviru njihovih mogućnosti, a kako bi spriječila ovakve napade na korisnike te zaštitila svoje korisnike. Svaki napad u kojem se zloupotrebljava ime BH Pošte, znak, logo ili domena, prijavljen je i registrovan u institucijama koje se bave borbom protiv cyber kriminala.

 - Molimo sve građane koji dobiju SMS poruke, a iza kojih ne stoji BH Pošta, da prijave pokušaj zloupotrebe podataka na oficijelnim Facebook i Instagram profilima BH Pošte ili na adresi: [email protected] ili da se obrate policiji. Smjernice za zaštitu od cyber kriminala takođe se mogu naći na stranicama MUP-a KS, saopćeno je iz BH Pošte.