Njemački sud osudio je u četvrtak jednog Rusa za planiranje ubistva čečenskog disidenta u egzilu po naređenju rođaka Ramzana Kadirova.

Državni sud u Münchenu osudio je optuženog, koga je identificirao Valida D., u skladu s njemačkim pravilima o privatnosti, na 10 godina zatvora, a također je naložio oduzimanje njegovog automobila. Osuđen je za pristanak na ubistvo, pripremanje teškog čina nasilja i kršenje zakona o oružju.

Sudije su utvrdile da ga je rođak Ramzana Kadirova zadužio da ubije protivnika koji živi u Njemačkoj, Mokhmada Abdurahmanova. Rekli su da je cilj bio da se ušutka stariji brat Abdurahmanova, istaknuti protivnik čečenske vlade koji živi u Švedskoj gdje je već bio na meti.

Sud je utvrdio da je ubistvo naručeno između marta i juna 2020. godine. U saopćenju suda navodi se da je optuženi za to zadužio drugog Čečenca, koji se pojavio kao svjedok.

Svjedok, koji je ušao u Njemačku kao tražilac azila, pretvarao se u početku da sudjeluje u planu. Zatim je otkrio plan jednoj osobi u svom skloništu za izbjeglice te obavijestio Abdurakhmanova i njegovog brata o svemu u telefonskom pozivu u decembru 2020. godine. Osumnjičeni je uhapšen u januaru 2021. godine nakon što je “meta” obavijestila policiju.

Sud je saopćio da je razmotrio i odbacio mogućnost da je optuženi i sam bio žrtva zavjere ili da se samo pretvarao da se pridržava naređenja, napominjući da je bilo nabavljeno oružje.

Odbrana se zalagala za oslobađanje po većini tačaka, tvrdeći da je optuženi samo prekršio zakone o oružju.

Predsjedavajući sudija Christoph Wiesner opisao je planirano ubistvo kao “državni nalog za ubijanje u ime čečenskog režima”. Rekao je da je to planirano “sa znanjem, odobrenjem i interesom” Ramzana Kadirova.

Abdurahmanov se pridružio suđenju kao sutužilac, kako to dozvoljava njemački zakon. On je nakon presude rekao: “Nastavit ću s političkom aktivnošću.”

Kremlj se oslanjao na Kadirova da bi regiju Sjevernog Kavkaza održao stabilnom nakon dva razorna rata. Međunarodne grupe za ljudska prava optužile su njegove snage sigurnosti za vansudska ubistva, mučenje i otmice neistomišljenika.

Sud u Berlinu je 2021. godine osudio jednog Rusa na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva Čečena u glavnom gradu Njemačke 2019. godine po nalogu ruske vlade.