Broj je toliki da je impozantan. Na svijetu postoji 20 000 000 000 000 000 mrava, malih insekata prisutnih u svim krajevima svijeta. Barem je takav zaključak do kojeg je došla studija naučnika sa Univerziteta Würzburg u Njemačkoj i objavljena u naučnom časopisu PNAS.

Sabine S. Nooten, ekolog i uvoditeljica studije, kazala je za CNN da je to mnogo više od očekivanog. Toliko da, ovisno o traženom istraživanju, ova brojka množi nekoliko puta broj mrava za koje se vjeruje da postoje na svijetu: "Bili smo jako iznenađeni velikim brojem mrava koje smo pronašli."

Prema njenim riječima, "nismo imali nikakva očekivanja jer su brojevi koji su unaprijed kružili naučnom literaturom bili u osnovi nagađanja i imali su vrlo malo empirijskih podataka s kojima bismo mogli raditi. Ovo je novost naše studije jer smo sintetizirali podatke iz mnogih empirijski studija."

Kako bi došli do zaključka o broju mrava, istraživači su analizirali gotovo 500 prethodnih studija i podatke izvučene iz 1306 lokacija uzorkovanja, pokrivajući sve kontinente. Ovim brojkama ne samo da su zaključili da na svijetu postoji hiljade milijardi mrava  već su takođe u stanju predvidjeti šta će se s tim kukcima dogoditi u budućnosti. Naprimjer, uvjereni su da će krčenje šuma i promjene u modernoj poljoprivredi direktno uticati na brojnost mrava na planeti.

Patrick Schultheiss, istraživač sa Univerziteta u Würzburgu i koautor studije, priznaje da "niko nikada nije prikupio skup podataka o mravima na globalnom nivou." Znali su da ima mnogo mrava na mnogim mjestima diljem svijeta, poput tropskih šuma zapadne Afrike, ali ne i koliko.

Za Adama Harta, profesora na Univerzitetu Gloucestershire, to je takođe iznenađujuća činjenica, jer su dosad korištene brojke bile gotovo imaginarne: "Ovo novo istraživanje, temeljeno na gotovo 500 studija diljem svijeta, daje nam najbolji odgovor ipak na ovo teško pitanje. Ono što je nevjerojatno nije samo ukupan broj, već i udio biomase koju mravi čine – petina biomase svih ljudi. To stvarno naglašava koliko su mravi doista važni."