S licem žene i tijelom lava, Velika sfinga u Gizi u isto vrijeme i oduševljava i intrigira arheologe hiljadama godina.

Kako je ona prvobitno izgledala? Ko je Sfingin “dizajner”? Ovo su među popularnim pitanjima kojima se historičari okupiraju odveć dugo. U moru pitanja postoji još jedna, najblaže rečeno, misterija – da li je majka priroda igrala ulogu u njenom stvaranju? Tačnije, nauka se pita da li su elementarne sile erodirale formaciju stijena u nešto nalik mitskom stvorenju prije nego što su se pojavili Egipćani koji su mu dali finalni oblik? To je ono što tim naučnika s Univerziteta u New Yorku pokušava da shvati.

“Naši nalazi nude moguću 'priču o porijeklu', tj. pokušavamo doći do zaključka da li formacije nalik Sfingi mogu nastati od erozije. Naši dosadašnji laboratorijski eksperimenti su pokazali da iznenađujući oblici nalik Sfingi mogu, ustvari, nastati od materijala koji su erodirani brzim tokovima”, objašnjava Leif Ristroph, vanredni profesor na Univerzitetu New York.

Studija je bila usredsređena na repliciranje neobičnih kamenih formacija pronađenih u pustinjama od prašine i pijeska koje je nanio vetar, poznatih kao yardangs. Tim Leifa Ristropha propitivao je mogućnost da li je Velika Sfinga izvorno bila jedna od ovih formacija od prašine i pijeska koje su potom ljudi detaljno definirali. Da bi to uradili, uzeli su gomile mehke gline s tvrđim, manje erozivnim materijalom, imitirajući teren u sjeveroistočnom Egiptu gdje se i nalazi Velika Sfinga.

Zatim su oprali ove formacije brzim mlazom vode, čime su imitirali vremenske uvjete koji su potencijalno Sfingu isklesali i preoblikovali, na kraju dostigavši formaciju nalik Sfingi. Tvrđi ili otporniji materijal postao je glava lava, a razvijene su i mnoge druge karakteristike kao što su podrezani vrat, šape položene sprijeda na tlu te razvijena zakrivljena leđa.

“Naši rezultati pružaju jednostavnu teoriju o tome kako formacije slične Sfingi mogu nastati od erozije”, primijetio je Ristrof.

“Ustvari, danas postoje čitavi nanosi prašine i pijeska koji izgledaju kao životinje koje sjede ili leže, dajući podršku našim zaključcima.”