Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Burhan Ersoy stigao je u posjetu Bosni i Hercegovini gdje će boraviti od 10. do 13. juna, javlja Anadolu Agency (AA).

Ersoy je danas posjetio ambasadu Republike Turske u BiH gdje se sastao sa ambasadorom Sadikom Baburom Girginom.

”Kao što znate, zbog pandemije koronavirusa koja je pogodila čitav svijet nismo bili u mogućnosti da dođemo u Bosnu i Hercegovinu u proteklih godinu i pol. U okviru ove posjete obići ćemo blizu 20 objekata, utvrdimo potrebe i potom uraditi dalje što je potrebno. Osim toga, započet ćemo aktivnosti na tri-četiri nova objekta”, kazao je Ersoy tokom posjete ambasadi Turske u BiH.

Nakon susreta sa ambasadorom Girginom planirao je da se tokom dana u Sarajevu sastane i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem i drugim zvaničnicima.

”Glavni cilj posjete je informisati se o aktivnostima koje su u toku te započeti nove aktivnosti. Posjetit ćemo i nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Tokom posjete ćemo započeti nove projekte, a također ćemo se informisati u kojoj fazi se nalaze objekti na kojima se još radi, kako bi to što prije bili završeni i pružali usluge. Bosna i Hercegovina je naša prijateljska i bratska zemlja, te stoga želimo započete objekte završiti što prije i onda započeti naše nove projekte”, rekao je Ersoy.

Ersoy će narednih dana posjetiti nekoliko gradova u BiH, uključujući Banjaluku, Fojnicu, Travnik, Sanski Most, Nevesinje i Mostar. Tokom posjete Banjaluci sastat će se i sa muftijom banjalučkim Nusretom efendijom Abdibegovićem.

Planirano je da tokom posjete ovim bh. gradovima obiđe tamošnje vjerske i druge historijski značajne objekte, kao što su džamije, medresa i sahat kula, u čiju restauraciju je uključena Generalna direkcija vakufa Republike Turske.