Kosovski policajac ranjen je sinoć oko 23 sata u selu Srbova u općini Zvečan, saopćila je Policija Kosova.

Policijsku patrolu, koja je bila na redovnoj dužnosti, napale su nepoznate osobe naoružane dugim cijevima koje su se nalazile u vozilu Audi sa srbijanskim registarskim oznakama - Kosovska Mitrovica.

“Usljed incidenta lakše je povrijeđen pripadnik Kosovske policije, a na policijskom automobilu pričinjena je znatna materijalna šteta. Policijske jedinice izašle su na mjesto događaja radi obavljanja uviđaja, a povrijeđenom policajcu pružena je ljekarska pomoć”, saopćila je policija.

Do napada je došlo iste večeri kada je Kosovska policija poslala policijsko pojačanje na sjever Kosova nakon više incidenata zabilježenih posljednjih dana zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri općine sa srpskom većinom zakazanim za 18. decembar.

Ubrzo nakon saopćenja kosovske policije medijima se obratio šef Ureda Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković. Poručio je da je kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio u četvrtak večer s “protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije sjevera Kosova”. Za svoje tvrdnje nije pružio nikakve dokaze.

“Beograd će razmotriti, u skladu sa Rezolucijom 1244, povratak do 1.000 naših sigurnosnih snaga na sjever Kosova, kako to predviđa Rezolucija 1244, Član 4. i Član 6. Aneksa 2”, naveo je Petković.

Vanredni izbori za gradonačelnike četiriju općina na sjeveru Kosova, s većinskim srpskim stanovništvom: Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, raspisani su nakon što su srpski predstavnici zbog “odluke o registarskim tablicama” napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.